Danas izricanje presude Veselinu Vlahoviću Batku

Radiosarajevo.ba
Danas izricanje presude Veselinu Vlahoviću Batku


Sud Bosne i Hercegovine izreći će u petak, 29. marta, presudu Veselinu Vlahoviću zvanom Batko za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, počinjene 1992. godine.

Sud BiH potvrdio je 24. februara 2011. godine optužnicu protiv Veselina Vlahovića koja ga tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Suđenje Vlahoviću počelo je 29. aprila 2011. godine, a okončano je 29. januara ove godine. Ranije je bilo najavljeno da će ova presuda biti izrečena 15. marta, a Sud BiH prolongirao je izricanje presude obrazlažući taj čin obimnošću i kompleksnošću predmeta.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Vlahović kao pripadnik paravojnih snaga tzv. srpske republike BiH, a kasnije Republike Srpske, vršio progon civilnog nesrpskog stanovništva u tri sarajevska naselja u općini Novo Sarajevo.

Kako se dalje navodi, optuženi Vlahović je u okviru progona na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi počinio ubistva, odvođenja u ropstvo, silovanja, protupravna zatvaranja, fizička i psihička zlostavljanja (nečovječna postupanja), pljačke, te prisilne nestanke civilnog nesrpskog stanovništva.

'Dokazali smo da je Batko zlostavljao, silovao, ubijao'

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da ni najviša kazna zatvora nije dovoljna, dok je odbrana predložila Sudu da donese pravičnu presudu koja će zadovoljiti žrtve, ali i biti pravedna za optuženog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije