Danas izbor novog reisu-l-uleme IZ BiH

Radiosarajevo.ba
Danas izbor novog reisu-l-uleme IZ BiH

Izborno tijelo kojeg čini 347 članova na današnjem će zasjedanju u Sarajevu izabrati novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Članovi izbornog tijelabirat će između Huseina ef. Kavazovića, Nusreta ef. Abdibegovića i Huseina ef. Smajića.

Izborno tijelo čine sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije, predsjednici mešihata  Islamske zajednice, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa.

Tako će, poslije dvije decenije djelovanja dr. Mustafe ef. Cerića, Bošnjaci dobiti novog duhovnog poglavara.

Predsjednik Sabora IZBiH Safet Softić izjavio je za agencijuAnadolija da pripreme zasjedanja izbornog tijela traju bez problema i da je sve spremno za izbor novog reisu-l-uleme. Zasjedanje počinje u 14 sati, a održat će se u novoobnovljenoj Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Primopredaja dužnosti između ranijeg poglavara IZBiH reisa Cerića i novog reisu-l-uleme, kako je planirano, održat će se 19. novembra ove godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije