Danas godišnjica masakra u Prebilovcima

Radiosarajevo.ba
Danas godišnjica masakra u Prebilovcima

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služiće danas, kod ruševina Spomen-hrama Prebilovačkih mučenika u Prebilovcima, liturgiju i pomen za  Srbe sa područja Čapljine i Stoca koji su stradali u Drugom svjetskom ratu.       

Liturgija će biti služena sa početkom u 8.00 časova.

Prije 70 godina, 6. avgusta 1941, Ustaše su pobacale 500 žena i djece iz Prebilovaca u Šurmanačku jamu, duboku 66 metara.

Tih dana je na lokalitetima u Prebilovcima još ubijeno više od 300 mještana, a od 1 000 stanovnika pokolj je preživjelo samo njih 170, među kojima je bilo desetak žena i dece.

 Na ovom području su i u toku ljeta 1992. godine snage Republike Hrvatske, HVO-a i HOS-a, ubili veliki broj civila, uništili sve  kuće, crkve, manastire, spomenike i druge objekte. U Prebilovcima su razorili i seosko groblje. Spomen-crkvu i kosti žrtava iz 1941. godine, minirali su postavljenim avionskim bombama i plastičnim eksplozivom. Teren je poslije miniranja poravnat, a na njemu postavljena deponija smeća koja je uklonjena 2002. godine.

      

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije