Danas formalno osnivanje koalicije '1. mart'

Radiosarajevo.ba
Danas formalno osnivanje koalicije '1. mart'

Danas su se u Sarajevu okupili predstavnici velikog broja nevladinih organizacija kako bi potpisali sporazum o osnivanje Građanske koalicije „1. mart“,
 
Cilj Građanske koalicije "1. mart" je da registruje dovoljan broj prognanika, povratnika, interno raseljenih te izbjeglica za Opšte izbore 2014. godine Republici Srpskoj, koji će omogućiti izbor pet poslanika partija koje ne poriču genocid u Parlamentu BiH iz RS.
 
U toku je predstavljanje sporazuma i rasprava o sa organizacijama civilnog društva nakon čega će se pristupiti potpisivanju. 
 
Današnjem predstavljanju i potpisivanju sporazuma prisustvuju organizacije civilnog društva, udruženja žrtava, udruženja boraca, organizacije povratnika, izbjeglih i raseljenih, asocijacije i pokreti koji djeluju na utvrđivanju istine i borbi protiv genocida te organizacije koje se bave zaštitm ljudskih prava povratnika iz cijele Bosne i Hercegovine, od Foče, Višegrada, Srebrenice, Zvornika do Prijedora i Kozarca.
 
„Osvajanje dovoljnog broja broja zastupničkih mjesta u zakonodavnim tijelima na Opštim izborima 2014. godine na entitetskom i državnom nivou omogućit će otklanjanje postojećih barijera na putu Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama, osigurati održiv povratak u Republiku Srpsku, te postaviti temelje za obnovu bosanskohercegovačkog društva na principima tolerancije, istine, pravde, ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava na cijelom prostoru države Bosne i Hercegovine“, poručuju organizatori.
 
Potpisivanje sporazuma civilnog društva Koalicije "1. mart" planirano je za 12:45h a zajednička press konferencija organizacija je zakazana za 13:15h u konferencijskoj sali br. 3 u hotelu Evropa.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije