Danas drugi krug glasanja o Slavi Kukiću

Radiosarajevo.ba
Danas drugi krug glasanja o Slavi Kukiću

Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o potvrđivanju imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH jedna je od predviđenih tačaka dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Državnog parlamenta zakazne za danas u Sarajevu. 

Naime, nakon što kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić, na sjednici Predstavničkog doma, održanoj krajem juna, nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova poslanika iz RS-a, uslijedilo je usaglašavanje u Kolegiju Doma. Kako Kolegij nije postigao saglasnost o potvrđivanju njegovog imenovanja poslanici bi se o tome trebali izjašnjavati u drugom krugu glasanja.  

U prvom krugu glasanja održanom 29. juna protiv Kukića glasalo je 14 poslanika - SNSD-a, SDS-a, HDZ-a, HDZ 1990 i Stranke za BiH, udržana je bila poslanica PDP-a Vesna Krstović-Spremo, a podršku Kukiću je dao preostali 21 poslanik.
        
Kukić je dobio opštu većinu parlamenta, ali ne i entitetsku većinu iz Republike Srpske.
        
Pored toga, poslanici bi na sjednici trebalo da razmatraju i više zakonskih prijedloga među kojima su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku prisilne naplate indirektnih poreza...a sjednica je zakazana za 10:00 sati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije