Danas će biti izabran novi rektor Univerziteta u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Danas će biti izabran novi rektor Univerziteta u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Rektorat, Sarajevo

Započela je sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu na kojoj će biti izabran novi rektor. Rektora bira Senat tajnim glasanjem.

Kandidati za izbor na funkciju rektora su prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo, redovna profesorica Univerziteta u Sarajevu -  Medicinskog fakulteta i prof. dr. Tarik Zaimović, redovni profesor Univerziteta u Sarajevu – Ekonomskog fakulteta.

Za odluku je potrebna većina u prvom krugu, tačnije od 46 profesora koji glasaju - potreban je glas njih 24. Ako do toga ne dođe, glasanje se može ponoviti još dva puta.

EURO 2024 | Uživo iz Stuttgarta s utakmice Europskog prvenstva: Španija - Njemačka 0:0

EURO 2024 | Uživo iz Stuttgarta s utakmice Europskog prvenstva: Španija - Njemačka 0:0

Na današnjem dnevnom redu je imenovanje komisije, utvrđivanje procedura te prezentacija biografija kandidata te će se onda pristupiti i glasanju.

U prethodna dva mantada na funkciji rektora je bio Rifat Škrijelj.

Mandat novog rektora započinje 1. oktobra 2024. godine, a prestaje 30. septembra 2028 godine.

Rektor u toku mandata ne može vršiti funkciju predsjednika ili člana Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, obavljati funkcije u organima izvršne i zakonodavne vlasti, političkim strankama i sindikalnim udruženjima/organizacijama, kao i ostale funkcije čije je obnašanje ograničeno posebnim propisima.

Rektor Univerziteta u Sarajevu u toku mandata ne može vršiti funkciju dekana, direktora ili prodekana članice Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije