Danas 93. rođendan Alije Izetbegovića

Radiosarajevo.ba
Danas 93. rođendan Alije Izetbegovića
Arhiv / Alija Izetbegović

Građani Sarajeva, ali i brojni turisti, posjećuju Muzej "Alija Izetbegović", kako bi se danas, ali i narednih dana, na njegov 93. rođendan prisjetili prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Alije Izetbegovića.

U ovom muzeju pored redovne izložbene postavke posjetioci mogu da pogledaju i veliki broj novih eksponata, a to su uglavnom lični predmeti rahmetli predsjednika Izetbegovića, te dokumenti sa suđenja kojima je bio izložen.

Izložen lični predmeti Alije Izetbegovića pokazuju njegovu skromnost i veličinu ličnosti. Najčešći posjetioci Muzeja su Bosanci i Hercegovci, ali dolaze i turisti iz svih dijelova svijeta. Najviše je onih iz Njemačke, Velike Britanije i Turske.

Alija Izetbegović je rođen na današnji dan prije 93 godine u  Bosanskom Šamcu, u uglednoj begovskoj porodici. Jedan od najvećih državnika i mislilaca modernog bosanskohercegovačkog doba i simbol borbe Bosne i Hercegovine za njenu opstojnost, afirmaciju bošnjačkog nacionalnog identiteta, borbu za demokratiju, ljudska prava i slobodu svakog čovjeka.

Zbog borbe za afirmaciju prava muslimana u BiH na vjeru, komunistička vlast bivše Jugoslavije ga je dva puta osuđivala na dugogodišnje kazne zatvora.

Godine 1990., nakon izlaska iz zatvora u Foči, osnovao je Stranku demokratske akcije, a na prvim višestranačkim izborima održanim 1990. izabran je za člana Predsjedništva BiH. Ostat će zapamćen kao prvi predsjednik Predsjedništva BiH.

Govorio je nekoliko jezika, među kojima su njemački, francuski i engleski. Autor je većeg broja publicističkih radova i studija, te svjetski priznatih knjiga među kojima su najpoznatije "Islam između istoka i zapada", "Problemi islamskog preporoda" i "Islamska deklaracija". Ove knjige prevedene su na nekoliko svjetskih jezika.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada među kojima su i medalja Centra za Demokratiju iz Washingtona, titula počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava i uspostavu mira istanbulskog Marmara univerziteta i prestižnu nagradu za unapređenje ljudskih prava foruma u Kran Montani.
 
Alija Izetbegović je preminuo 19. oktobra 2003. i prema vlastitoj želji ukopan je među bosanskim šehidima na sarajevskom mezarju Kovači.

Zahvaljući entuzijastima i poštovaocima lika i djela Alije Izetbegovića, 19. oktobra 2007. otvoren je Muzej „Alija Izetbegović“, spomenik koji uz šehidsko mezarje Kovači govori o stalnoj borbi za život i smrt u BiH, borbi dobra protiv zla. Muzej se nalazi se u staroj utvrdi grada, u vratničkim kapi kulama Ploča i Širokac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije