Danak spavanja na betonu Trga BiH

Radiosarajevo.ba
Danak spavanja na betonu Trga BiH


Od jutros na Trgu Bosne i Hercegovine nije bilo hitnih intervencija. U posljednja 24 sata bilans je sljedeći: jedan od bivših pripadnika Oružanih snaga BiH operativno je zbrinut zbog upaljenog slijepog crijeva, drugi je imao napad bubrega, a treći upalu pluća, izjavio je za Radio Sarajevo Senad Hubjer, predstavnik okupljenih bivših vojnika koji nastavljaju protest u Sarajevu.

Na lokaciji će ostati sve dok ne budu sigurni da će se sredstva za isplatu njihovih penzija naći u budžetu za 2012.

Službe bezbjednosti još uvijek im nisu dozvolile da postave šatore, te će i ovu noć provesti pod vedrim nebom.

Štrajk glađu, Trg BiH

Danas, 15. marta, posjetili su ih predstavnici nižih nivoa vlasti iz Sarajevskog, Bosansko-podrinjskog kantona, Zeničko-dobojskog... kako bi dali podršku, i moralnu, ali i onu drugu, logističku. Predstavnici viših nivoa vlasti danas ćute.

Hubjer nam je kazao da su s njima i dalje i bivši vojnici iz RS-a, njih 240.

Inače, ovi bivši vojnici su s protestom počeli 20. marta, te su od 21. marta tri dana štrajkovali glađu. Ovaj štrajk su okončali nakon što im je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija obećao da budžet za 2012. neće biti usvojen dok u njemu ne bude riješeno njihovo pitanje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije