Dan žalosti u FBiH i Brčkom

0
Radiosarajevo.ba
Dan žalosti u FBiH i Brčkom
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Zastave na pola koplja

U Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko distriktu danas je Dan žalosti, u znak sjećanja na stradale u genocidu u Srebrenici.

Iz Vlade FBiH su naveli da su tokom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH, kao i na zgradama Vlade i institucija Brčkog.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH i Brčko distriktu. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH i Brčkog dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, piše BHRT.

U RS-u, odnosno u BiH u cjelini, nije proglašen Dan žalosti iako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ranije to zatražila od Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući SM BiH Zoran Tegeltija je tada naveo da je prijedlog stigao prekasno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije