Dan Republike Srpske - 9. januar prvi put radni dan

Fena/Radiosarajevo.ba
Dan Republike Srpske - 9. januar prvi put radni dan
Vlada Republike Srpske saopćila je da sljedeće godine 9. januar, prvi put, neće biti neradni dan.

Kako se navodi u njihovom saopćenju o neradnim danima i praznicima u januaru, republički praznik je Nova godina, neradni su dani nedjelja i ponedjeljak, 1. i 2. januar, a vjerski praznik je pravoslavni Božić koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića pa vjernici imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta u petak i subotu 6. i 7. januara.

Dakle, 9. januar - Dan Republike Srpske je radni dan i prema obavještenju Vlade ovog entiteta zaposleni su obavezni da idu na posao i rade kao i bilo koji drugi dan u godini.

Kako navode pojedini mediji RS-a, obavještenje potvrđuje da je referendum bio samo neobavezna anketa, te da 9. januar sada uopće više nije praznik.

Mi vas podsjećamo da je Ustavni sud BiH odlučio da je 9. januar kao Dan RS-a neustavan. Dodik i Vlada ovog entiteta potom su organizirali referendum na kojem su građani „odlučili“ da 9. januar ipak ostaje Dan RS-a.

Međutim, ove godine, bit će to radni dan u entitetu, bez obzira na to što je tamošnja vlast priredila bogat program i brojne fešte 9. januara.

Pa će recimo u Banjoj Luci biti održana parada, na kojoj će učestvovati i policajci RS-a, ali i 3. pješadijski (RS) pješadijski puk Oružanih snaga BiH, koji baštini i tradiciju bivše Vojske RS-a.

„Mislim da za to neće biti nekih prepreka i da će im biti odobreno da učestvuju u paradi“, naveo je ministar za unutrašnje poslove RS-a Dragan Lukač, ističući da ne bi bilo dobro da ih neko spriječi da prisustvuju tim dešavanjima.

RTVBN - Dan Republike Srpske - 9. januar prvi put radni dan

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije