Dan Mediterana posvećen ženama

Radiosarajevo.ba
Dan Mediterana posvećen ženama


Povodom obilježavanja 21. marta, Dana Mediterana, Stalna delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana izdala je saopćenje u kojem se naglašava da će se Dan Mediterana ovoga puta posvetiti ženama.

"Već tradicionalno obilježavanje 21. marta, Dana Mediterana, usvojeno je kroz Rezoluciju 3. Stalnog komiteta o dijalogu među civilizacijama i ljudskim pravima Parlamentarne skupštine Mediterana. Ured Parlamentarne skupštine Mediterana u znak zahvalnosti za rad Trećeg stalnog odbora odlučio je posvetiti Dan Mediterana 2013. godine ženama, kako bi se mobilizirale sve državne i regionalne organizacije za veću svijest i prepoznavanje uloge i jednakih prava žena u savremenom i otvorenijem društvu. 

Bez aktivnog učešća žena u procesu izgradnje društva kao modernog, evropski profilisanog i demokratskog, nije moguće ostvarivanje demokratije, ravnopravnosti i napretka društva. 

Žene danas uživaju sva zakonska, običajna i moralna prava kao i muškarci, a sve su češći primjeri žena koje se bave najtežim, najopasnijim i najzahtjevnijim poslovima na svijetu, koji su nekoć bili isključivo muški. 

Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju borbe za prava žena. Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH usvojen je 2003. godine i po tome smo bili prva zemlja u regionu. Također, BiH je potpisnica međunarodnih konvencija o pravima žena i o borbi protiv nasilja nad ženama. 

Parlamentarna skupština BiH odlučna je u promovisanju žene u javnom i političkom životu usuglašavajući zakone sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH. Također je opredijeljena za nultu toleranciju u vezi sa nasiljem nad ženama, a 2008. godine usvojena je Rezolucija o borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja. 

Redovno se razmatra i implementiranje strateških dokumenata sa ciljem otklanjanja diskriminacije i nasilja nad ženama. Svi nacionalni parlamenti članica pozvani su da Dan Mediterana iskoriste kao priliku za dijalog sa svojim građanima i razumijevanje među narodima i državama Mediterana, navodi se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije