Dan dženaze nastradalim mladim Krajišnicima je dan žalosti u USK-u

Radiosarajevo.ba
Dan dženaze nastradalim mladim Krajišnicima je dan žalosti u USK-u

Tijela trojice navijača reprezentacije BiH iz Bosanske krajine Hasiba Mahmića, Vildana Pehlića i Almira Kasumovića, koji su poginuli na putu kod poljskog grada Lomže danas bi trebala biti prevezena u Bosnu i Hercegovinu.

Tri navijača BiH smrtno stradali vraćajući se s utakmice u Litvaniji

Operacija u BiH

''Porodice su tijela već u četvrtak mogle preuzeti jer su policija i tužiteljstvo završili sa svojim dijelom posla. Naravno, sada je sve pitanje organizacije, svi potrebni dokumenti su pribavljeni ostaje samo tehnički dio da pogrebno društvo, sa punomoći od porodica, stigne i vrati se u BiH. Ja sam provela dan na mjestu nesreće, u policiji, bolnici i tužilaštvu i u ime države BiH želim da zahvalim javnim službama grada Lomže na izuzetno profesionalnom odnosu i poštovanju'', kazala je za Oslobodjenje.ba Ambasadorica BiH u Poljskoj Koviljka Špirić.

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) danas  je u Bihaću, na prijedlog premijera Hamdije Lipovače, donijela odluku da dan dženaze tragično stradalim mladim Krajišnicima proglasi Danom žalosti u USK-u, saopćeno je iz Pres-službe Vlade USK-a. Na ovaj način Vlada USK-a i svi građani pridružuju se izrazima dubokog saučešća u bolu njihovih familija.

Posjećamo, 26-godišnji Hasib Mahmić, iz sela Mahmići u općini Bosanska Krupa, vozio je renault megan u kojem se vraćao sa utakmice u Litvaniji, te se sudario sa kamionom, koji je dolazio iz suprotnog smjera. U istom stravičnom udesu poginuli su i Vildan Pehlić i Almir Kasumović iz Velike Kladuše, dok je Adis Ćoralić iz Cazina zadobio teže povrede. Oni su bili članovi navijačke grupe ljuti Krajišnici FAN team BiH, čiji je predsjednik bio upravo Hasib Mahmić. Pred sam polazak Mahmić je navijačima savjetovao da kući voze oprezno, a njegovu izjavu su prenijeli svi portali...

Povrijeđeni Ćoralić iz Cazina, podsjećamo, izjavio je da je tokom vožnje spavao, tako da se ničega ne sjeća.

I jučer ga je u bolnici posjetila i ambasadorica Špirić. 

''Adis se oporavlja, već danas je mnogo bolje nego jučer i sve je uređeno da i on bude prebačen u BiH. On ima prelom ruke, rebra i pomjeranje ligamenta zbog kojeg će morati na operaciju, ali operacija će, i po želji pacijenta, ipak biti obavljena u BiH'', kazala je ambasadorica, dodavši da će tek stučno ljekarsko osoblje u BiH, kada dobiju prateće nalaze, odrediti mjesto i vrijeme operacije.

Porodice stradalih mladića iz Bosanske Krupe i Velike Kladuše, kao i porodica povrijeđenog mladića iz Cazina jučer je bila na putu ka Poljskoj.

Brat povrijeđenog Adisa Denis Ćoralić, pred polazak je izjavio da je porodica u bolu i žalosti, ali i da su ganuti ogromnom podrškom cijele BiH u ovom teškom momentu.

''Zahvaljujem se cijeloj bh. javnosti jer nam na sve načine nastoje da pomognu'', poručio je Denis.

Također sa svih strana stižu i telegrami sućuti ožalošćenim porodicama, uključujući i one od fudbalera reprezentacije.

''Oni su bili dio naših navijača koji su nam tokom ovih kvalifikacija davali snagu da iz utakmice u utakmicu budemo sve bolji. Moje najiskrenije saučešće upućujem njihovim porodicama i najbližima, a povrijeđenom Adisu Ćoraliću želim brz i uspješan oporavak'', stoji u telegramu koji je uputio Miralem Pjanić.

Oproštajna poruka vjerenice

Edin Džeko je na svom Facebook fan pageu objavio kako u danima slavlja postoje i oni koji tuguju, te da tu tugu i on dijeli sa njima. Navodeći kako ga je potresla vijest o stradanju navijača, dodao je kako će "oni zauvijek živjeti u našim srcima".

Tu je i oproštajna poruka Denise Siočić, vjerenice poginulog Hasiba Mahmića, koju su jučer prenijeli portali uz napomenu da su se Mahmić i Denisa, članica navijačke grupe Armija zmajeva iz Živinica upoznali ljetos na stadionu Koševo, kada su igrale reprezentacije BiH i SAD, te da su planirali vjenčanje naredne godine u Brazilu.

''Bibo moj, ljubavi moja, toliko toga sam ti još htjela reći, toliko toga sam želila proživjeti s tobom.. i sad ti kazem samo tebi sam se zaklela na vječnu ljubav i tako će ostati do kraja mog života u to ti se zaklinjem pred svim ovim ljudima i Bogom.. vječno u mom srcu.. nema riječi da opišu moju bol.. prebrzo si me ostavio.. voljeću te vječno'', napisala je Denisa na Facebook grupi otvorenoj u čast poginulim navijačima.

I ovaj put navijači, kao i na utakmicama, organizovano će stići na dženazu, a Irnad Mujkić, član navijačke grupe iz Cazina najavio je da će organizovati autobusne linije u Krajini.

''Čim stignu iz Poljske javićemo za termin, poginulim mladićima iz Velike Kladuše klanjaće se dženaza na stadionu u Vrnogreču, a zatim ćemo se priključiti dženazi našem vođi navijača Mahmiću, koja će biti u Mahmićima kod Jezerskog'', kazao je Mujić.

Istraga u toku

Poljska policija i Tužilaštvo i dalje rade na utvrđivanju uzroka koji je doveo do ove nesreće.

''Neshvatljivo je da tako strašan udas se desi na inače mirnom i pitomom dijelu puta. Međutim, poljske vlasti mole da se o uzrocima ne špekuliše, a budite sigurni da će oni objaviti rezultate istrage i da će ih poslati našoj ambasadi u roku od, kako su kazali, mjesec ili dva'', kazala je ambasadorica Špirić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije