Dan državnosti jeste ustavno utemeljen

Radiosarajevo.ba
Dan državnosti jeste ustavno utemeljen


Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, poznatiji je po višegodišnjim raspravama i osporavanjima, nego li po svojoj simbolici i povijesnoj pozadini.

Svake godine u novembru politički lideri se međusobno prepucavaju, a s njim i cijelo društvo, o tome šta je temelj savremene Bosne i Hercegovine. U Federaciji je to 25. novembar, jer je na taj dan 1943. Godine održano prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, kada su uspostavljeni temelji BiH kao zemlje Muslimana (Bošnjaka), Srba i Hrvata.

U Republici Srpskoj bi radije da se datum potpisivanja Daytonskog sporazuma slavi kao dan državnosti moderne Bosne i Hercegovine. Tako se jedan, po imenu, ozbiljan praznik slavi samo u jednom dijelu države.

Prije par dana predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je ''upozorenje'' ambasadorima akreditovanim u BiH kojim tvrdi da Dan državnosti BiH ''ne postoji ni u jednom zakonu niti u zvaničnom aktu BiH te da kao takav on ne može biti obilježavan kao praznik na nivou institucija BiH''.

Iz Ministarstva vanjskih poslova podsjećaju da je formalno, po zakonima i Ustavu BiH, 25. novembar Dan državnosti.

Skupština Republike Bosne i Hercegovine na sjednici 28. februara 1995. godine donijela Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti, te da je Predsjedništvo Republike BiH na svojoj sjednici od 6. marta iste godine donijelo Ukaz o proglašenju Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti (PR br. 1781/95).

Iako dakle taj zakon nije donešen u tijelima Daytonske BiH, jer BiH nema zakona o državnim praznicima, on ipak nikada nije poništen, promijenjen niti je osporena njegova ustavnost. A upravo takve zakone daytonski Ustav BiH smatra punovažnim,.

Članom 2. Aneksa II Ustava Bosne i Hercegovine, naime, predviđeno je da ''Svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije