! / Položeno cvijeće na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

25. 11. 2021. u 10:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, te dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, brojne delegacije drugih nivoa povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, položili su cvijeće na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Cilj jeste sjećanje na nedužno stradanje djece, te poruka mira da se ovakvi događaji više nigdje i nikome ne ponove.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 78 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Sjećanje na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sjećanje na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći (26. novembra) u 4 sata ujutro.

Odlukom na ovom zasjedanju BiH je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

U Rezoluciji koja je usvojena ističe se da BiH nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska.

Na Drugom zasjedanju u Sanskom Mostu 1944. godine, ZAVNOBIH se konstituira u najviši organ državne vlasti BiH. Ovom i nizom drugih odluka BiH je ostvarila vjekovne težnje svojih naroda da ujedinjenjem, u svojoj državnoj zajednici, oslobođeni prevlasti i tutorstva drugih država, osiguraju svoj slobodan razvitak.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA