Dan civilnih žrtava rata: U pripremi monografija ubijenih građana Zenice

Anadolija
Dan civilnih žrtava rata: U pripremi monografija ubijenih građana Zenice
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju Kameni spavač u Zenici obilježen je 19. april, Dan civilnih žrtava rata grada Zenica.

Na današnji dan 1993. godine od granata ispaljenih s položaja Hrvatskog vijeća obrane ubijeno je 15, a ranjeno 50 civila u centru Zenice.

Albin Hadžić, predsjednik Udruženja civilnih žrtava rata grada Zenica, rekao je kako će se o civilnim žrtvama rata u Zenici izraditi monografija.

"Udruženje civilnih žrtava rata grada Zenica i Kulturni centar Karneol najavljuje izradu monografije o civilnim žrtvama rata u Zenici, koja će donijeti 100 priča s fotografijama kao i priče o ranjenim civilima. Projekt će biti predstavljen i u multimedijalnoj formi. Za razliku od drugih gradova koji su realizirali knjige i spomenike o svojim žrtvama, Zenica to još nije uradila. Iako će se 13. maja navršiti 25 godina od stradanja prve civilne žrtve rata u Zenici, djevojčice Matee Jurić, a kako bi se izdigla kolektivna kultura sjećanja u Zenici", rekao je Hadžić.

Marija Peter izgubila je brata na današnji dan prije 24 godine. 

"Na ovom mjestu izgubila sam brata, koji je tada imao 30 godina. Ne mogu taj dan zaboraviti nikada", rekla je Peter.

Hedija Ganić-Trako, majka je najmlađe žrtve masakra Nehrudina, koji je ubijen kad je imao 14 godina. Nije imala snage da govori, a sa sobom je na obilježavanje ponijela fotografiju nastalu nakon ovog događaja koja prikazuje njenog ubijenog sina.

Granata ispaljena 19. aprila 1993. godine sa Pješčare kod Busovače ubila je 15 civila od 14 do 65 godina, a 50 građana je ranjeno.

Na današnji dan poginuli su Nehrudin Trako (14), Tarik Mutapčić (15), Čedomir Aranđelović (19), Almedin Bajramović (21), Mehmed Salkić (25), Mehmedalija Torlaković (15), Dragoslav Vukovič (31), Branko Pepunić (32), Emir Redžo (33), Ferid Turanović (36), Veljko Đukić (34), Zlatan Aranđelović (51), Fikret Mandžukić (65), Latifa Hodžić (53) i Alija Hodžić (65).

Za ovaj događaj ni 24 godine kasnije niko nije odgovarao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije