Damir Nikšić: Omogućit ćemo uzgoj industrijske konoplje i u Federaciji BiH

5
Radiosarajevo.ba
Damir Nikšić: Omogućit ćemo uzgoj industrijske konoplje i u Federaciji BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Damir Nikšić

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je Zaključak kojim se poziva Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Vlada FBiH da do kraja godine izradi Nacrt pravilnika o uslovima za uzgoj industrijske konoplje u Federaciji BiH koji će biti usklađen sa postojećim Pravilnikom o službenom nadzoru sjemenskih usjeva u Bosni i Hercegovini, kao i Pravilnikom o uslovima za uzgoj industrijske konoplje RS.

Zaključak je predložio Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke. Ovim povodom Nikšić kaže:

"Zbog široke primjene industrijske konoplje, od tekstila, preko ishrane do upotrebe u građevinarstvu i automobilskoj industriji, postoji društveni interes da se što prije omogući njeno korištenje. Ova biljka pročišćava zemlju te za njen uzgoj ne trebate pesticide.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Ova biljka u Evropi se vraća u upotrebu jer je idealna za umanjenje posljedica klimatskih promjena. Lokalno proizveden materijal široke primjene je održiv i biorazgradiv. Mi njenu sadnju i upotrebu moramo što prije zakonski regulisati i zato je važna izrada Pravilnika s uslovima za uzgoj industrijske konoplje. Podsjećam da je i državni nivo, kao i RS riješio pitanje zakonskog okvira za uzgoj ove biljke".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije