Damir Arnaut odrekao se još jedne privilegije u Parlamentu: "Sadaka politici treba doći kraj"

6
Radiosarajevo.ba
Damir Arnaut odrekao se još jedne privilegije u Parlamentu: "Sadaka politici treba doći kraj"
Foto: Radiosarajevo.ba / Arnaut o odricanju od privilegija

"Odrekao sam svih privilegija na koje 'sam imao pravo' od prvog dana u Parlamentu BiH. I prethodne jubilarne (1000KM), i naknade za smrt oca (2900KM) i svih komisijskih naknada (preko 5.000KM) i niza toga još. Pored toga sam ukinuo (kako drugima tako i sebi) pravo na bijeli hljeb (50.000KM po osobi), te komisijske naknade nakon 2015. (preko 25.000KM što bi mene sljedovalo). Ukinuo bih i otpremnine i puno još da SDA nije HDZ-u i SNSD-u dala po 4 delegata."

Napisao je ovo danas Damir Arnaut, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (Naša stranka), istaknuvši:

"Ova naknada za smrt mi je najgnusnija. Oca smo sahranili u porodičnoj raci na Barama. Koštalo 1.000KM, buraz i ja platili popola. Da sam naknadu uzeo, bio bih 'dobar' na očevoj smrti. Ta naknada ima smisla za službenika sa platom od 1000KM. Ali kada je uzme političar, tu nema opravdanja, pa makar sto puta 'imao pravo' na nju. Ista stvar s otpremninom i brojnim drugim."

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Ustvrdio je kako je u samom vrhu po ciframa na koje je "imao pravo", a kojih se odrekao, te je, navodi, bez konkurencije na samom vrhu po ukupnim budžetskim uštedama koje sam ishodio.

"Ukidanje bijelog hljeba: 1,2 miliona KM. Ove godine će se popeti na preko 3 miliona. Komisijske naknade: cca. 10 miliona i svake naredne godine po 1,5 miliona, koliko se izdvajalo do 2015. Nije loše za dva mandata.

Neki, poput Bakira, provedu 4-5 i više mandata, ne odreknu se nijedne privilegije, vozaju se pod rotacijama, iskeširaju 5-6 milja za 20 minuta VIP salona, ne ishode ni feninga uštede, već još glasaju da im se plate povećaju za 500-600KM, žale se da ne može bolje zbog Dodik-Čović blokada koje su im oni omogućili, a onda se hvale sadakama", poručuje Arnaut, te zaključuje:

"Sadaka politici treba doći kraj u oktobru. Ne samo što je lako tuđim parama sadaku dijeliti, već se je sadakom sramno i hvaliti. A sa stanovišta državnog i narodnog interesa, jedino odgovorno je sve te silne milione ukinuti i proslijediti ih narodu da s njima raspolaže, a da ne osjeća dug ili obavezu.

Damir Arnaut o izjavi Bakira Izetbegovića: Lako je tuđim parama sadaku davati

Damir Arnaut o izjavi Bakira Izetbegovića: Lako je tuđim parama sadaku davati

Para ima - nema istovremeno za rotacije i porodilje, ali kad rotacije ukineš ostane i za udžbenike. Nema i za nove Audije i BMW-e, ali kad se skineš s te njemačke igle, ostane za novu prugu, i trole s istoka. Nema i za otpremnine i veće penzije u FBiH ili za VIP salone i nova ministarstva na nivou BiH, ali kad krenu rezovi, ostat će i viška.

No u konačnici je do građana. Hoćete li autoput, EU kandidatski status, veće plate i penzije, ukidanje viza tamo gdje ni Srbiji ne trebaju, smanjenje nameta, i sve to u iduće 4 godine? Onda pogledajte programe, rezultate i konkretne poteze svakog od nas, i individualne i stranačke, a ne slušajte šuplju. Jer ništa od ovog ne može od sadake, pogotovo kad ta sadaka dolazi od vaših para. Također poredajte prioritete - jer dok mediji imaju više klikova od 'vijesti' da je ministar filterisao usne nego da su Bakir, Dragan i Špira sebi isplatili po 30 milja otpremnine ili povećali paušal, do tad će stvarne vijesti teže prodirati."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije