Dajemo punu podršku protiv neoliberalizma

Radiosarajevo.ba
Dajemo punu podršku protiv neoliberalizma

 

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine danas je dao punu podršku inicijativama širom svijeta koje su usmjerene protiv neoliberalnog kapitalizma i pristupa koji omogućava uskom krugu ljudi da vlada glavnim ekonomskim i finansijskim tokovima, nauštrb skoro svih građana planete

Sindikat BiH, kako se navodi u saopćenju te radničke organizacije, izražava potpuno slaganje s veoma jasnim pokušajima da se takav svjetski poredak i odnosi promijene u korist onih koji su takvim razvojem situacije pogođeni i trpe posljedice.

"Pokreti koji nastaju u najrazvijenijim ekonomijama svijeta, posebno iz ugla sindikata, ohrabruju i bude nadu da su promjene moguće i da će budućnost građana širom svijeta biti 'obojena' većom ravnopravnošću i demokratijom. Upravo su te, ekonomski najrazvijenije zemlje, zbog svoje potrebe za potpunom dominacijom i kontrolom finansijskih i ekonomskih tokova, proizvele sisteme koji funkcionišu u korist male grupe ljudi, a na štetu stotina miliona onih koji pokušavaju svojim radom zaraditi dovoljno novca za dostojanstven i normalan život", kaže se u saopćenju Sindikata BiH.

Dodaje se da je svjetska sindikalna porodica, čiji član je i Sindikat BiH, među prvima digla glas protiv globalizacije kapitala kada je postalo jasno da će takav način bavljenja ekonomijom urušiti sistem radničkih, sindikalnih i ljudskih prava zaposlenih.

"Nažalost, naše sumnje su u potpunosti potvrđene, a dokazi su svuda oko nas. Radnika, odnosno zaposlenih je sve manje, njihova prava se sve više narušavaju i marginaliziraju, finansijski stabilan i dostojanstven život je sve češće samo puka želja... Ovaj problem je posebno izražen u malim, nerazvijenim i zemljama koje prolaze kroz određeni vid tranzicije, a među kojima je svakako i Bosna i Hercegovina. Stoga se nadamo da će radnička klasa u našoj domovini biti spremna učestvovati u inicijativama i akcijama koje će u skoroj budućnosti realizovati Savez samostalnih sindikata BiH", ističe se u saopćenju SSSBiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije