Dačićeva politička šamarčina Dodiku

Radiosarajevo.ba
Dačićeva politička šamarčina Dodiku


Sam srbijanski premijer Ivica Dačić, nepitan, jučer je odbacio Dodikovu inicijativu o jasnijem definiranju ciljeva i interesa srpskog naroda u cjelini, te na taj način "podsjetio laktaškog borca za srpske interese da državni i nacionalni interes Srbije brani njeno rukovodstvo, te da njegova (Dodikova) inicijativa nije bila potrebna", izjavio je za agenciju Fena nezavisni novinar i politički analitičar Eldin Hadžović komentirajući poslednji u nizu Dodikovih istupa u kojima negira državu Bosnu i Hercegovinu.

„Ergo, bosanski Srbi, ili Srbi iz BiH, svoja prava moraju i trebaju tražiti i štititi u svojoj zemlji - Bosni i Hercegovini, i u tom je kontekstu spomenuta izjava rijetko viđena politička šamarčina jednog srbijanskog jednom bosanskom Srbinu. Zato je u ovom slučaju potpuno irelevantno kako se Dodik izjašnjava - kao bosanski Srbin ili samo kao Srbin. On se ima pravo izjašnjavati kako god želi, ali to suštinski ne služi ničemu, osim predizbornom podgrijavanju jednog prevaziđenog nacionalističkog koncepta“, kaže Hadžović.

Takve Dodikove izjave, vjerovatno ubiru određene simpatije tvrdokornog biračkog tijela kojem se on obraća.

„Međutim, dugoročno, zbog konstantnog ponavljanja nečega što nije i što ne može biti, Dodik gubi na svojoj političkoj vjerodostojnosti, budući da ga već sam pogled u vlastitu putnu ispravu demantira“, kaže Hadžović.

Upozorava da je generalno govoreći, ideja o “srpskoj politici na Balkanu” opasno slična ideji o “svim Srbima u istoj državi”, čiji su rezultati, nažalost, itekako poznati, dok se samim tvorcima i sprovoditeljima te ideje sudilo i sudi za najteže zločine protiv čovječnosti, uključujući i genocid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije