Dačić: Sarajevo se ne treba ljutiti na Beograd

Radiosarajevo.ba
Dačić: Sarajevo se ne treba ljutiti na Beograd

"Sarajevo se ne treba ljutiti na Beograd kada ima specijalne odnose s Banja Lukom, kao što se i Banja Luka ne treba ljutiti kada Beograd ima specijalne odnose sa Sarajevom i to zato jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma koji definira Republiku Srpsku kao ravnopravni entitet u okviru BiH. Izmjena tog sporazuma nije moguća bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta.“
Dačić je u Sarajevu boravio kako bi učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o borbi protiv cyber kriminala, a tokom posjete je imao niz susreta s bh. političarima

Poručio je ovo danas u Sarajevu Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, koji se u sklopu svog posjeta glavnom gradu BiH susreo sa Zlatkom Lagumdžijom.

Dačić je kazao i kako će Srbija biti faktor mira, stabilnosti i sigurnosti u regionu, ističući da postoji velika potreba za relaksacijom odnosa zemalja u regionu jer 20 godina poslije raspada Jugoslavije države se i dalje "vrte u začaranom krugu, koliko je to godina potrebno da se otvorena pitanja među zemljama riješe, da se pomire: „Mislim da su se građani pomirili, a političari koji trebaju poštovati želju građana, nisu".

EU, ekonomija, zdravstvo

Dačić je ponovio da dvije zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa, ističući da je jedan takav da više nikada ne bude rata na ovim prostorima, jer države dijele isti geografski i kulturni prostor te bi se ta činjenica trebala uzeti kao prednost koja će se iskoristiti za zajedničke nastupe pred Evropskom unijom.

Lagumdžija je na konferenciji za novinare najavio da bi do kraja ove godine trebala biti definirana prioritetna pitanja i problemi koji čekaju na rješavanje dugi niz godina, a na taj način uvest će se novi zamah u bilateralnim odnosima dvije zemlje. Istaknuto je da bitrebao biti pokrenut Međudržavni savjet za saradnju Srbije i BiH koji se zadnji put sastao 2005, ali do danas nije počeo s radom. Taj savjet bi trebao postati mjesto na kojim bi se dalje usmjeravale potrebne aktivnosti.

Razgovarano je i o uspostavljanju  međudržavnog mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju i to najviše zbog toga što je potpisan Ugovor koji regulira pitanja vanjskotrgovinskih odnosa (u domenu poljoprivrede) između BiH i Srbije, a slijedi i potpisivanje ugovora koji se odnosi na pitanja zdravstva, prenijela je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije