Dačić: Odlaganjem Parade ponosa izbjegnuto je krvoproliće

Radiosarajevo.ba
Dačić: Odlaganjem Parade ponosa izbjegnuto je krvoproliće

Foto: RFE

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas za dnevni list Press da je "odlaganjem" Povorke ponosa izbjegnuto krvoproliće na ulicama Beograda, jer je policija imala saznanja da protivnici parade spremaju žestoke napade na učesnike skupa i policiju. Dačić je takođe rekao da su podaci kojima policija raspolaže alarmantni i da bi na jednog učesnika Parade bilo najmanje 10 potencijalnih napadača, dodavši kako su oni koji su spremali incidente bili opremljeni pirotehnikom.

"Napadači su planirali da učesnike povorke prate pre i posle skupa, čak smo imali podatke da su oni hteli da zapale autobuse u kojima bi učesnici parade bili prevoženi", kazao je Dačić. "Ljudski životi su ispred ljudskih prava. Kakva je to promocija prava ako bi možda u Beogradu bilo i 10 mrtvih", rekao je ministar za Press.

Povorka ponosa trebala je da se održi u nedjelju 20 septembra, ali je dan ranije organizatorima uručeno rješenje potpisano od strane Direktora policije Srbije Milorada Veljovića da državni organi Republike Srbije nisu u mogućnosti da garantuju ostvarivanje ustavnih prava na mirno okupljanje na Platou ispred Filozofskog fakulteta. U rješenju MUP-a stajala je i preporuka o izmještanju Povorke ponosa na prostor Ušća ili ispred Platoa palate Srbije.

Organizatori su na osnovu ovoga zaključili da je Povorka ponosa zabranjena. Oni su saopćili kako su "Organi Republike Srbije ovim rješenjem formalno priznali da nisu u stanju da adekvatno preduprijede i sankcionišu prijetnje klerofašističkih organizacija, i da osiguraju ustavna prava građanki i građana koji su uredno prijavili skup".

U međuvremenu je u Beogradu priveden veliki broj osoba koje su se okupljale na pojedinim mestima u gradu i pored zabrane MUP-a da održe ultradesničarski miting. Uhapšeni su u postupku utvrđivanja krivične ili prekršajne odgovornosti, saopšteno je iz MUP Srbije, prenoso Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, među privedenima su i Mladen Obradović iz organizacije "Obraz" i Miša Vacić iz organizacije "1389". Kod uhapšenih su pronađeni jedan bokser, tri dimne kutije i dve baklje, a u Zmaj Jovinoj ulici, policija je pronašla i veću količinu kamenja ofarbanu crvenom bojom.

"U interesu svih građana Srbije nećemo dozvoliti bilo kakvo nasilje na ulicama Beograda", poručio je Direktor Veljović, naglasivši da će protiv svih koji budu narušili javni red i mir, biti preduzete sve zakonske mjere.

Organizatori Parade ponosa očekuju da će već od danas, 21. septembra započeti kvalitetna komunikacija između Vlade Republike Srbije i LGBT organizacija.
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije