Istraživanja / Da li su ceste u BiH među najsmrtonosnijim u Europi?

04. 12. 2021. u 11:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ceste u BiH su među najsmrtonosnijima u Europi, rezultat je istraživanja Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK).

U ovom istraživanju ističe se kako se, iako je smanjen broj prometnih nesreća, kao i poginulih, ipak može zaključiti da je stanje u BiH i dalje nezadovoljavajuće i da se nalazimo pri samom vrhu tabele po smrtnosti u saobraćaju.

Gdje je najrizičnije

"Tokom protekle godine stopa smrtnosti u BiH iznosila je 69 poginulih na milion stanovnika, što je daleko od prosjeka EU, gdje se bilježi 51 poginula osoba na milion stanovnika", naveli su.

Istaknuli su da su prošle godine na cestama u BiH zabilježene ukupno 29.703 prometne nesreće, od kojih je 6260 nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama te 23.443 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Među najrizičnijim cestama u BiH smatraju se magistralna cesta M17 koja povezuje granični prijelaz Bosanski Šamac i granični prijelaz Doljani, zatim dionice Zenica - Maglaj, Doboj - Lukavac, Jablanica - Mostar, Bugojno - Gornji Vakuf, Krupa - Otoka i dionica ceste Banja Luka - Jajce u Tijesnom.

Dodali su kako je prošle godine nastavljen trend smanjenja ukupnog broja prometnih nesreća koji je započeo 2017. godine, što je, uz ostalo, piše Večernji, posljedica i značajnog smanjenja prometa na cestama u BiH uslijed proglašenja stanja nesreće u FBiH, odnosno izvanrednog stanja zbog pojave koronavirusa.

"Prema navedenim podacima, možemo zaključiti kako se na području BiH dnevno tokom 2020. godine događalo u prosjeku nešto više od 81 saobraćajne nesreće, od čega oko 17 prometnih nesreća s poginulima i ozlijeđenima", navodi se u ovom istraživanju.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruge za unapređenje sigurnosti prometa RS-a, istaknuo je u razgovoru za Nezavisne kako je prije nekoliko godina sličnu analizu uradio EuroRAP, koji radi istraživanje na području EU.

Sigurnost i autoceste

"Tada je istraživanje pokazalo da su na području BiH ceste visokorizične. Međutim, od tada imamo određene pomake zato što je došlo do izgradnje autocesta, kako u FBiH tako i u RS-u. Puštanjem dionica autocesta u promet došlo je do značajnog smanjenja smrtnosti", naveo je Jaćimović.

Naglasio je kako su autoceste cestovna mreža koja osigurava potpun i najveći stepen sigurnosti sudionika u prometu.

Milija Radović, zamjenik ravnatelja Agencije za sigurnost prometa RS-a, kazao je, pak, kako je po broju poginulih na 100.000 stanovnika BiH u rangu sa zemljama Balkana: "Mislim da u EU postoje neke zemlje koje imaju veću stopu smrtnosti na cestama od BiH."


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)