Projekat Blok 7 Termoelektrane Tuzla: Da li je došlo do otkazivanja saradnje?

0
Radiosarajevo.ba
Projekat Blok 7 Termoelektrane Tuzla: Da li je došlo do otkazivanja saradnje?
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Iako je u pripremne radove uloženo oko 18 miliona maraka, još je neizvjesno hoće li i kada doći do izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Informacija da kineski partneri traže reviziju ugovora, zbog otkazivanja radova niko još zvanično ne potvrđuje.

Međutim, iz Federalnog ministarstva ističu da je došlo do promjena. 

U javnosti su se pojavile informacije da je američka kompanija General Electric otkazala saradnju s kineskim konzorcijem, a ugovorom su oni podizvođači.

Kineski konzorcij traži izmjenu potpisanog ugovora, što nije moguće. Iz Federalnog ministarstva potvrđuju da je došlo do promjena.

"Ako partner bude mogao zadržati sve one elemente koji su definisani u okviru prvobitnog ugovora, naravno da smo mi za da se taj projekat nastavi, jer se trebalo već početi sa realizacijom, dobro znate da su i pripremni radovi gotovi", pojasnio je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH za BHRT.

Zvjezdan Karadžin, profesor na Rudarskom fakultetu u Tuzli, smatra da do ovakvih promjena neće doći.

"Ne vjerujem ja da će kompanija koja je dio ogromnog koncerna sve tek tako pustiti, iz prostog razloga što General electric ima svoje poslove i u Kini i vjerovatno će praviti pritisak na njih", rekao je Karadžin.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar govorio je o novim mogućnostima.

"Možda u perspektivi ovo otvara neke druge investicione mogućnosti od strane Evropske unije, u smislu alternativnih izvora energije ili generalno alternative Bloku 7, jer vidimo da EU ipak diskretno ulazi u taj geopolitički teren Balkana, konkretno BiH, u smislu da se nastoji zaustaviti kineski uticaj", naveo je Čavalić.

Iz Elektroprivrede BiH nisu imali odgovor, a rasplet priče o Bloku 7 bit će sigurno poznat u narednom periodu, nakon potvrđivanja mišljenja svih nadležnih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije