Da li kladionice treba maksimalno oporezivati?

Radiosarajevo.ba
Da li kladionice treba maksimalno oporezivati?


Amir Zukić, poslanik SDA, prošle je sedmice govorio u Parlamentu FBiH o manjku novca u budžetu ovog entiteta, te je predložio maksimalna oporezivanja na prihode, kako ih je nazvao, liberalnijih struktura. Pod ovim pojmom Zukić podrazumijeva kladionice i druge objekte sa igrama na sreću, potom banke i osiguravajuća društva, a za portal Radiosarajevo.ba je potvrdio da će prijedlog pretvoriti u formalnu inicijativu o kojoj bi uskoro mogla odlučivati federalna vlast.

Podsjećamo, manjak u budžetu Federacije BiH iznosi 348 miliona maraka, a ovaj debalans vlast će pokušati ispraviti smanjenjem plaća državnim službenicima u FBiH (zbog čega oni štrajkuju u ovoj sedmici), zatim dugoročnim obveznicama (230 miliona KM), trezorskim zapisima (60 miliona KM), te kreditnim novcem od Evropske komisije (58,6 miliona KM). Pojašnjenja radi, FBiH će uglavnom ući u nove aranžmane zaduživanja što, dugoročno gledano, ne nudi optimistične prognoze.

Društvena devijacija

Zukić je stava kako bi prije novih zaduženja trebali početi sa maksimalnim oporezivanjem kladionica.

„Iako imaju najveći broj poslovnih jedinica u FBiH (BiH je u Evropi prva po broju kladionica), to je jedna devijacija, društveno štetan posao, koji može i treba biti maksimalno oporezovan. Pored toga, inspekcijske službe trebale bi se angažovati malo više po pitanju provjera da li su svi koji su zaposleni u tim objektima uredno prijavljeni, da li se plaćaju porezi i slično. Iz svega toga može se, siguran sam, prikupiti barem desetak miliona“, smatra Zukić..

Treba naglasiti da je krajem prošle godine u Parlamentu FBiH usvojen Nacrt zakona o igrama na sreću prema kojem će se formirati Uprava za igre na sreću, fiksne naknade će se drukčije plaćati, a kasina, kladionice i automat klubovi biće u obavezi da od mjesečnog prihoda uplaćuju pet posto od ukupnog prometa. Istovremeno je nedavno objavljen podatak da kladionice, izuzev Lutrije BiH, vlastima već duguju nekoliko desetina miliona maraka na osnovu poreza.


Fikret Čaušević, ekonomski analitičar i profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, podržava maksimalno oporezivanje kladionica i drugih objekata sa igrama na sreću. Ipak, on je u izjavi za naš portal ocijenio da bi povećanje poreza na banke i osiguravajuća društva imalo smisla samo ako bi država onemogućila ove institucije da rast poreskih obaveza ukalkulišu u cijene svojih usluga.

„U suprotnom će teret dodatnih poreza biti kompenziran rastom troškova finansijskih usluga, odnosno povećanim troškovima finansiranja preduzeća i stanovništva“, kaže Čaušević.

Porezi na visoka primanja

Čaušević je prokomentirao i eventualno povećanje poreza za osobe sa višim i visokim primanjima. On je napomenuo kako bi to bio dobar prijedlog, jer su poreski sistemi u BiH, ali i u Hrvatskoj te Srbiji, izrazito nepravični te više opterećavaju srednji i siromašniji sloj stanovništva.

Zukić je, govoreći o neiskorištenim mogućnostima, podsjetio i na mogućnost otvaranja investicija.

Recimo, kako bi bilo odlično da članovi Vlade, napose ministri, iznađu načine kako da nam obezbijede bržu i prohodniju papirologiju potrebnu za poslovanje, ali i lakšu dostupnost prirodnim resursima. Još kad bi se Vlada, rekao je Zukić, prihvatila posla koordinacije i u saradnji sa telekomom, željeznicama i elektroprivredom razvila mala i srednja preduzeća koja bi proizvodila za potrebe ovih velikih, to bi bio znak da se počelo razmišljati na pravi način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije