Da li građani žele biti žiranti neodgovornoj vlasti?

Radiosarajevo.ba
Da li građani žele biti žiranti neodgovornoj vlasti?

Novac poreznih obveznika ne troši se ni na transparentan, ni na efikasan, ni na efektivan način, zaključak je učesnika okruglog stola "Troše li vlasti novac poreznih obveznika na transparentan, efikasan i efektivan način?", koji je danas u Sarajevu organizirao Centar za promociju civilnog društva (CPCD).
Skup je organiziran u okviru projekta "Jačanje odgovornosti u budžetskom procesu" koji finansira vlada Velike Britanije u BiH. Malobrojni učesnici bili su predstavnici organizacija civilnog društva, te jedan od članova Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH, iako su pozvani članovi te komisije oba doma PSBiH. 

Menadžerica projekta Mirjana Sirćo istaknula je novinarima da je zaključak učesnika skupa kako se u smislu transparentnijeg trošenja novca poreznih obveznika ne smije više govoriti uopšteno o tome, već konkretno ukazati na osobe i institucije koje najviše krše te principe na svim nivoima vlasti.
 
Također, naglasila je da revizorski izvještaji, koji su iz godine u godinu negativni, ne smiju više prolaziti nekažnjeno. U tom su kontekstu učesnici skupa pokrenuli inicijativu da se zajednički Komisija za finansije i budžet PSBiH i nevladin sektor obrate Tužilaštvu BiH te izvrše pritisak da se kazne oni koji nisu poslovali u skladu sa zakonom.
 
Jedan od mogućih načina kažnjavanja je smanjenje za deset posto iznosa sredstava namijenjenih za reprezentacije određenih institucija i nivoa vlasti. Također, učesnici okruglog stola su zaključili da je neophodna veća edukacija građana o tome koliki dio njihovih sredstava putem PDV-a, poreza na dohodak i različitih administrativnih taksi puni budžete na određenim nivoima vlasti. 
 
"Poruka skupa je - da li građani i dalje žele biti žiranti neodgovorne vlasti", zaključila je Sirćo, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije