Da li će Bosna i Hercegovina ostati bez svojih predstavnika u Vijeću Evrope?

Radiosarajevo.ba
Da li će Bosna i Hercegovina ostati bez svojih predstavnika u Vijeću Evrope?
/ Foto: Vijeće Europe

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je upozorena da su joj ostala samo još dva dana da predloži parlamentarce koji će biti zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Ako se prijedlog ne dostavi u naznačenom roku, Bosna i Hercegovina rizikuje da ostane bez svojih predstavnika u ovoj značajnoj evropskoj instituciji.

Izvjestioci Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu Tiny Kox i Serhiy Sobolev su ukazali predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - Borjani Krišto i Bakiru Izetbegoviću da postoji mogućnost da se desi ono najgore za Bosnu i Hercegovinu, pri tome su izrazili "visoku zabrinutost" zbog toga.

Bosna i Hercegovina je imala obavezu da u roku od šest mjeseci nakon Opštih izbora izabere svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope koja ima 47 država članica.

Kox i Sobolev su naglasili da razumiju politički kontekst u Bosni i Hercegovini i da politički pregovori o formiranju vlasti na državnom nivou mogu imati posljedice i prilikom izbora bosanskohercegovačke delegacije u Vijeću Evrope.

Poručili su da je ovo loša poruka Bosne i Hercegovine u smislu primjenjivanja demokratskih vrijednosti, vladavine prava i ljudskih prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije