'Da je bilo pravde, Srebrenica bi bila distrikt'

Radiosarajevo.ba
'Da je bilo pravde, Srebrenica bi bila distrikt'

Stranka demokratske akcije (SDA) se zalaže i zalagat će se za poseban status Srebrenice, između ostalog i u pravilima izbornog postupka te neće pristati da načelnik Srebrenice bude kandidat koji negira genocid.

Ovo su riječi potpredsjednika SDA i ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića koji je danas (24. februara) na stranačkoj pres-konferenciji u Sarajevu kazao kako bi pristanak na gore navedeno značio pristanak na posljednju fazu genocida i negiranje svih žrtava, od kojih je do sada 5.137 ukopano u Memorijalnom centru Potočari. 

Poziv Srebreničanima

„Još jedanput pozivamo sve Srebreničane da se registruju i glasaju na predstojećim lokalnim izborima u Srebrenici, a posebno one koji žive van prijeratnog mjesta prebivališta, koji glasaju u odsutnosti i inostranstvu“, kazao je Ahmetović.

Također, dodao je on, SDA poziva sve stranke da pitanje lokalnih izbora za Srebrenicu prestanu politizirati te da se svi zajedno udruže kako bi što veći broj građana, s prijeratnim mjestom prebivališta u Srebrenici, izašao na glasanje.

Na taj bi način, kazao je državni ministar, zajedničkim naporima spriječili da kandidat političke opcije koja negira genocid bude izabran na poziciju načelnika Općine.

„Iznova upućujemo poziv SAD-u i EU da učine sve da bi spriječili mogućnost da kandidat političke opcije koja minimizira ili negira genocid bude izabran za načelnika Srebrenice“, kazao je Ahmetović, javila je novinska agencija Fena.


Memorijalni centar kao svjedočanstvo genocidu

Ahmetović je podvukao da se Srebrenica, iz mnogo razloga nikada ne može poistovjetiti s drugim općinama u BiH.  Najvažniji razlog je svakako činjenica da je Srebrenica jedina općina u Evropi u kojoj je, nakon Drugog svjetskog rata počinjen genocid, ocijenio je on.

„O tome,  osim brojnih presuda haških i domaćih sudova postoji i svjedočanstvo šehidskog mezarja u Memorijalnom centru Potočari“, kazao je Ahmetović ističući da je, da ima pravde, Srebrenica trebala postati distrikt u BiH.

'Najmanje što se moglo'

„Kao što snage Ujedinjenih naroda nisu spriječile genocid u svojoj zaštićenoj zoni, isto tako, od međunarodne zajednice nije podržana inicijativa da područje Srebrenice dobije poseban status i bude proglašeno distriktom. Najmanje što se moglo uraditi, kako zbog žrtava tako i njihovih porodica jeste da se Srebrenica proglasi distriktom, odnosno dobije poseban status kao što je slučaj s Brčkim i Mostarom“, kazao je Ahmetović.

On je dodao kako bi na taj način UN, EU i drugi, bar donekle pružili satisfakciju porodicama žrtava genocida. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije