Cvjetić-Koldžo pored kazne dobija i otkaz

Radiosarajevo.ba
Cvjetić-Koldžo pored kazne dobija i otkaz

Doktorica Amila Cvjetić-Koldžo, osuđena na tri godine zatvora zbog nesavjesnog liječenja, a koje je uzrokovalo smrt Svjetlane Zukić u avgustu 2007. godine, po sili zakona, kada stupi na izdržavanje kazne zatvora, dobit će i otkaz na poslu. Ova informacija za Avaz potvrđena je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Zakon o radu

"KCUS će donijeti odluku o prestanku ugovora o radu s doktoricom Cvijetić-Koldžo kada stupi na izdržavanje kazne zatvora. Naime, Zakonom o radu FBiH i Pravilnikom o radu KCUS-a propisano je da Ugovor o radu prestaje ako je zaposlenik osuđen na kaznu zatvora u trajanju dužem od tri mjeseca. Ugovor prestaje danom stupanja na izdržavanje kazne", naveli su u KCUS-u.

Oni su dodali da je Cvijetić-Koldžo od izricanja prvostepene presude koju joj je 1. februara prošle godine izrekao Kantonalni sud u Sarajevu i kojom je osuđena na tri godine i šest mjeseci zatvora pa do izricanja pravosnažne presude u KCUS-u radila pod supervizijom i mentorstvom.

Oduzimanje licence 

Kako je Avaz već pisao, Etički komitet Ljekarske komore Kantona Sarajevo će, također, uzeti u razmatranje slučaj „Cvijetić-Koldžo“ odnosno donijeti odluku hoće li joj biti oduzeta licenca za rad.

Komora na prijedlog Etičkog komiteta donosi odluku o oduzimanju licence. Ova komora, koja egzistira 13 godina, imala je i prije slučajeva u kojima su osuđenim doktorima oduzete licence. Tako je licenca oduzeta dr. Zijadu Lagumdžiji i dr. Ognjenu Šimiću.

Prema optužnici, Amila Cvijetić-Koldžo je sredinom jula 2007. godine kod Svjetlane Zukić primijenila takozvanu epiduralnu analgeziju kako bi joj omogućila bezbolan porođaj, međutim, došlo je do probijanja dure. Zukić je otpuštena na kućno liječenje iako je morala biti zadržana u bolnici duže od 24 sata, a doktorica je u više navrata liječila pacijenticu u njenom stanu te je u vrijeme dežurstva primala na klinici radi davanja takozvane krvne zakrpe. Zbog takvog liječenja Zukić je preminula 17. avgusta 2007. godine. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije