Cvijanović: 'Protesti su orkestrirana kampanja'

Radiosarajevo.ba
Cvijanović: 'Protesti su orkestrirana kampanja'

Premijerka RS-a Željka Cijanović ponovila je danas tvrdnju da je prošlosedmična blokada zgrade parlamenta BiH bila "orkestrirana kampanja, koja nema veze s jedinstvenim matičnim brojem" i da je cilj bio da se "kriza prenese u RS", o čemu je Vlada RS-a pripremila informaciju koju bi entitetski parlament trebalo da razmatra u petak, 14. juna.


Entitetska vlada je već ranije zatražila da se Skupština RS-a izjasni o dešavanjima u Sarajevu od prošlog petka, nakon što su srpski poslanici u parlamentu BiH iznijeli tvrdnje da su "bili taoci" i da održavanje sjednica više nije bezbjedno.

Cvijanović je nakon radno-konsultativne sjednice Vlade RS-a istakla da je analiza svih informacija potvrdila da "postoji daleko širi kontekst dešavanja u Sarajevu, pri čemu za predstavnike RS-a i uposlenike u zajedničkim institucijama BiH ostaje otvoreno delikatno pitanje načina njihovog budućeg angažmana".

"Dešavali su se i određeni pozivi preko društvenih mreža, ali nisu imali efekta, jer nije ni bilo potrebe za okupljanjem građana, zato što je Vlada RS-a pitanje matičnog broja riješila uredbom, koja je operativna", navela je ona.

Sjednice putem video-linka

Cvijanović očekuje od parlamenta zaključke koji će predstavljati, kako navodi, relevantne smjernice predstavnicima RS-a u državnim institucijama.

Vlada RS-a, ponovila je na pres-konferenciji, ima na rasplaganju tehničke mogućnosti, ukoliko se sjednice Vijeća ministara ili drugih organa budu održavale putem video-linka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije