Cvijanović: Otklonjene sve dileme u vezi s Elektroprenosom

Radiosarajevo.ba
Cvijanović: Otklonjene sve dileme u vezi s Elektroprenosom

Entitetski premijeri u BiH, kao predstavnici vlasnika Elektroprenosa BiH, pozvat će predstavnike iz energetske zajednice da se zajednički razmotre nacrti planova investiranja u tu zajedničku kompaniju, a sve kako bi se konačno i krenulo u investicije, najavila je danas premijerka RS-a Željka Cvijanović. 

Ona je ove stavove iznijela nakon razgovora sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) Peterom Sorensenom, podsjetivši da su ona i federalni premijer Nermin Nikšić nedavno dali saglasnost na ranije usvojene planove investiranja, a sada se trebaju izraditi investicijski planovi za naredni period i po tom pitanju ne očekuje probleme. 

"I ti planovi su zapravo gotovi i trebaju se još jednom pregledati, a nakon toga se može ići na usvajanje", precizirala je Cvijanović na konferenciji za medije u Banjoj Luci, javlja Fena.

Podsjetila je da su entitetski premijeri na sastanku u Briselu, 28.januara, s predstavnicima Evropske komisije otklonili sve dileme o tome kako će se dva entiteta, kao vlasnici Elektroprenosa, baviti radom te zajedničke kompanije te pojasnili određena pitanja i definirali kako će se ići u investiranje. 

"Čekamo da se usvoji zakon kako bismo mogli da izvršimo raspodjelu dobiti", rekla je ona i naglasila da se drugi važan dio odnosi na investicijske planove o čemu je razgovarala i sa Sorensenom. 

Cvijanović je izrazila žaljenje jer Vlada FBiH nije dala saglasnost na nacrt međuvladinog sporazuma na projekat Južni tok te navela da RS neće odustati od planova u vezi s projektom. 

Ipak, nada se da će u narednom periodu doći do, kako je navela, otklanjanja dilema koje postoje o tom pitanju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije