Ćulum bez komentara na prijetnje Dodika i Cvijanović: SIPA ima svoje nadležnosti

6
Radiosarajevo.ba
Ćulum bez komentara na prijetnje Dodika i Cvijanović: SIPA ima svoje nadležnosti
Foto: SIPA / Ćulum bez komentara na prijetnje Dodika i Cvijanović: SIPA ima svoje nadležnosti

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum nije želio komentirati opetovana upozorenja, čak otvorene prijetnje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i predsjednice bh. entiteta RS Željke Cvijanović da će 'biti problema' ukoliko ova agencija bude pokuša uhapsiti političare koji negiraju genocid.

Inzkov zakon i primjena

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini je od 28. jula zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a Zakon o zabrani negiranja genocida nametnuo je bivši visoki predstavnik u našoj zemlji Valentin Inzko.

U međuvremenu u javnosti se mnogo govori o primjeni 'Inzkovog zakona', posebno nakon stavova koje su iznijeli zvaničnici iz manjeg bh. entiteta.

Na pitanje da li je moguć otvoreni sukob između dva entiteta ako, na primjer Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH pokuša uhapsiti političare iz entiteta RS-a, Cvijanović je jučer za SRNA-u kazala da bi u tom slučaju moglo nastati mnogo problema i da se nada će u institucijama na nivou BiH ipak prevladati razum, prenijele su agencije.

"Srpski predstavnici neće učestvovati u radu zajedničkih institucija na nivou BiH i neće donositi odluke. Tu mislim na Savjet ministara, Parlamentarnu skupštinu BiH i Predsjedništvo BiH. Ostatak agencija i institucija na nivou BiH nastavlja sa radom, ali se od njih traži da ne preduzimaju radnje koje bi mogle biti usmjerene protiv građana Republike Srpske", pojasnila je
Cvijanović, ističući da bi eventualne reakcije protiv srpskih zvaničnika "bile apsolutno besmislene, opasne i mogle bi prouzrokavati štetu od koje se zemlja ne bi mogla oporaviti".

Nešto ranije, tačnije 28. jula, otvorenije je zaprijetio i Dodik, inače lider vladajućeg SNSD-a.

Naveo je da će u funkciji biti poseban broj u bh. entitetu RS, putem kojeg će građani RS informirati policiju ukoliko im je potrebna zaštita.

"Policija RS je već dobila nalog da naše ljude štiti i brani - šta god to značilo. Ako neko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprječavati", kazao je Dodik.

Tragom ovih izjav kontaktirali smo direktora Ćuluma koji je na naš upit da komentira stavove koji koje se već danima ponavljaju u javnosti kratko kazao da je na godišnjem odmoru.

"Ne želim davati komentare... SIPA-a ima svoje nadležnosti", kratko je odgovorio Ćulum u telefonskom razgovoru.

Cikotić: SIPA je aktivna na prostoru kompletne BiH

Najavu Milorada Dodika da će MUP RS sprečavati hapšenja SIPA-e u RS onih ljudi koji ne budu poštovali izmjene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Inzko ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je ranije za N1 komenirao ovako:
"SIPA je aktivna na prostoru kompletne BiH, što uključuje i RS. Ovog trenutka sipa učestvuje u realizaciji velikog broja aktivnosti. Nemam dilema da će SIPA nastaviti da konstruktivno radi svoj posao u interesu svih građana BiH".

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS je rekao da čeka nalog Dodika i zaključke NSRS oko ove odluke, a Cikotić je rekao da ima funkcionalnu komunikaciju sa njim, kao i sa Darkom Ćulumom, direktorom SIPA-e.

Cikotić je rekao da uskoro planira obilazak prostorija i poligona za obuku MUP-a RS.

Također, sa Ćulumom se vidio protekle sedmice i prema njegovom mišljenju ne vidi prisutan problem koji može da rezultira sukobom različitih policijskih ili sigurnosnih agencija u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije