Čudne prakse Tužilaštva BiH: Zašto nema optužnica protiv snajperista i ubica djece Sarajeva?

21
Radiosarajevo.ba
Čudne prakse Tužilaštva BiH: Zašto nema optužnica protiv snajperista i ubica djece Sarajeva?
Foto: EPA-EFE / Prizori iz Sarajeva pod opsadom

Nakon što su u julu 2022. godine iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdili da je odluka o obustavljanju istrage donesena za više od 250 predmeta oznake "A", kako je Haški tribunal (ICTY/MKSJ) označavao predmete za koje su smatrali da postoji dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je osoba počinila teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, udruženja žrtava postavljaju pitanja šta je s preostalim predmetima iz ove kategorije? 

Primjerice onima koji tretiraju pitanja snajperskog djelovanja, ubijanja djece po Sarajevu...Dio tog bestijalnog teroriziranja građana glavnog grada Bosne i Hercegovine bio je i "Sarajevo safari" u kojem je bjelosvjetski ološ za novac ubijao Sarajlije, uključujući i djecu, a o čemu je slovenački scenarista i režiser prof. Miran Zupanič prije nekoliko godina snimio potresan dokumentarni film.   

Prioritet koji to nije 

Inače, nakon višegodišnjih poziva udruženja žrtava i misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Državno tužilaštvo je u julu 2022. objavilo podatke o radu u predmetima sa više od 800 osoba sa oznakom "A". U saopćenju Tužilaštva je navedeno da je od 2004. do 2022. godine zabilježeno ukupno 814 predmeta koje je dostavilo Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Kako je ranije pisao BIRN, zaključno s julom 2022. godine, iz Tužilaštva su saopćili da se u radu nalazi 62 predmeta sa 150 lica sa oznakom "A"

Kako su iz Državnog tužilaštva tada tvrdili, ovi predmeti "imaju prioritet u postupanju", i to shodno odredbama Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i Aneksa B, te Obaveznog uputstva glavnog tužioca Tužilaštva BiH. No, sudeći prema stavu žrtava, ovi predmeti, ipak, nisu prioritet. Ili ima prioritetnijih?!

"Nažalost, tačno je da Tužilaštvo BiH ne radi na predmetima "A" liste Haškog tribunala i na taj način krši obveze koje je BiH potpisala, odnosno krši pravila puta Rimskog sporazuma, ali revidiranu strategiju, odnosno Aneksa B revidirane strategije, kojom je jasno rečeno da su prioritet u procesuiranju predmeta ratnih zločina upravo "A" lista Tribunala", kaže za portal Radiosarajevo.ba predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Edin Subašić: Kako sam otkrio "Sarajevo safari"?

Edin Subašić: Kako sam otkrio "Sarajevo safari"?

Udruženje žrtava i svjedoka genocida već dugi niz godina upozorava da prioritet u procesuiranju mora biti "A" lista. 

"Odgovor Državnog tužilaštva često je u najmanju ruku vrlo čudan. Naime, Tužilaštvo BiH tvrdi da su ti predmeti vrlo 'loše urađeni' od strane Tribunala i da je skoro nemoguće po tim dokazima procesuirati lica sa "A" lista. Opet činjenica je da Državno tužilaštvo podiže optužnice protiv lica sa "B" liste Haškog tribunala, i to isključivo protiv pripadnika Armije Republike BiH i MUP Republike BiH za "B" listu gdje su eksperti ocijenili da nema dokaza, i da ti predmeti i lica u tim predmetima nisu odgovorna za počinjeni ratni zločin na osnovu dostavljene dokumentacije", upozorava Tahirović. 

Čija djeca su "vrjednija"?

Prema njegovim riječima, krajnje je upitno zašto Državno tužilaštvo ima ovaj kurs.

Ilustracija
Foto: Arhiv: Ilustracija

"Ovakav stav Tužilaštva BiH podsjeća na stav politike Beograda i Zagreba koji negiraju, ne samo optužnice nego i presude Haškog tribunala! Mi iz udruženja smatramo da se mora preispitati uloga Tužilaštva kad su u pitanju procesi ratnih zločina u BiH.

Otvoreno pitam zašto se radi Dobrovoljačka po peti put!?", ističe Tahirović, podsjećajući kako na stav Haškog tribunala, ali i zaključke drugih sudova po pitanju ovih događaja.

S druge strane, sagovornik portala Radiosarajevo.ba pita zašto jesu li neke žrtve manje vrijedne?! 

"Zašto nema optužnica protiv snajperista koji se nalaze na "A" listi, protiv odgovornih iz bezbjednosnih agencija takozvane hrvatske zajednice Herceg-Bosne i tzv. srpske Republike u BiH? Kome je u cilju da ubistvo 1601 djeteta u Sarajevu nema niti jedne optužnice? Istovremeno, za ubistvo jednog djeteta – a nemamo namjeru da, ne daj Bože, obezvrijedimo bilo koju žrtvu – u Kalinoviku se podiže optužnica protiv komandanta korpusa! Je li nam to govori o namjeri Državnog tužilaštva ili se radi o pukoj slučajnosti? Mislim da nije slučajnost jer snajperisti se nalaze na "A" listi, a komandant koji je optužen za granatiranje Kalinovika nalazi se na "B" listi", zaključio je Tahirović. 

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH o osobama sa "A" oznakom, 79 osoba sa je pravosnažno presuđeno do današnjeg dana. Od toga su 63 osuđujuće presude i 16 oslobađajućih presuda. Podignutih optužnica protiv ovih osoba je 38, a iz Tužilaštva napominju da se od tog broja radi o sedam ustupljenih Srbiji, šest Hrvatskoj i jedna Crnoj Gori. Protiv nedostupnih osoba 13 je optužnica. U fazi mirovanja zbog zdravstvenog stanja je jedna optužnica, devet ih je ustupljeno tužilaštvima u BiH, dok je za jedno lice optužnica pred zakazivanje glavnog pretresa. Tabela Tužilaštva, između ostalog, prikazuje kako su odbijene optužnice za dvije osobe, a protiv šest optuženih je obustavljen postupak – pet zbog smrti i jedan zbog bolesti. Tužilaštvo BiH je status 118 osoba riješilo obustavom istrage, a u slučaju 50 osoba status je "riješen" neprovođenjem istrage.

Kako je "posušeno" 150 osoba?

Prema ranijim tvrdnjama Državnog tužilaštva, "u radu" su predmeti s ukupno 150 osoba, no ranije se u javnosti i među udruženjima govorilo o ukupno 300 osoba s "A" liste. Šta se desilo s navedenim predmetima i osobama koje su dovođene u vezu sa zločinima?

"Prema našem istraživanju iz 2019. godine,  a može se pogledati na našoj stranici tortura.ba, u slučaju 300 osoba nije ni na koji način utvrđeno gdje se nalaze predmeti, niti je započet proces, mada Tužilaštvo BiH sada tvrdi da se radi o 150 osoba. Vjerovatno je to tačna informacija, da se ti predmeti nalaze u Tužilaštvu BiH, ali šta je sa još 150 osoba za koje se ne zna gdje su predmeti?! Naše je mišljenje, na osnovu prikupljenih podataka od svih 19 tužilaštava u BiH, jeste da je tih 150 osoba "posušeno", odnosno da su obustavljene istrage", kaže Tahirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije