! / Ćudić: SDA i HDZ su sa Novalićem i Milićević odabrali fotelje umjesto dobrobit FBiH

07. 12. 2020. u 16:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 327

Sabina Ćudić, šefica Kluba zastupnika i zastupnica Naše stranke u predstavničkom domu Parlamenta FBiH, oglasila se saopćenjem o mandatu Fadila Novalića i Jelke Milićević.

"Uzimajući u obzir da se Fadil Novalić, premijer u tehničkom mandatu, i Jelka Miličević, potpredsjednica njegove vlade, terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela kao što su zloupotreba položaja, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih knjiga, krivotvorenje službene isprave, falsifikovanje i uništavanje finansijskih izvještaja te nesavjestan rad u službi, neophodno je da svojim ostavkama otvore put ka formiranju nove Vlade i ekonomskom oporavku FBiH", smatra Sabina Ćudić, šefica Kluba zastupnika i zastupnica Naše stranke u predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Kaže da je "FBiH trenutno najnefunkcionalniji nivo vlasti u čitavoj BiH, čija Vlada je sada već međunarodno poznata po korupcijskim skandalima. Povrh toga, sama Evropska komisija je upozorila na nezapamćeno političko uplitanje u sudske procese koji se trenutno vode protiv njenih čelnih ljudi".

"Pored očitog nedostatka osjećaja moralne odgovornosti, Novalić i Miličević bi morali barem imati pravnu i političku odgovornost da odstupe sa svojih pozicija. To moraju učiniti zbog nepoštivanja mjera zabrane, ali i prevashodno zato što je sunovrat ove Vlade proizveo političku krizu u FBiH, gubitak parlamentarne većine i time sposobnosti Vlade da donese neophodne reformske zakone, kao što su Zakon o minimalnoj plati, Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima. U momentu kada je na dnevnom redu oba doma Parlamenta FBiH morao biti nacrt budžeta za predstojeću godinu, koja je ključna za početak ekonomskog oporavka svih nivoa vlasti u FBiH, građani u 2021. godinu ulaze sa Vladom protiv čijih se čelnih ljudi vode najozbiljniji krivični procesi, Vladom koja nema niz ministara i koja nema parlamentarnu većinu, sposobnost kao ni izborni legitimitet", navodi se u saopćenju.

Kaže da "ono što se nameće kao neizbježan zaključak je da su SDA i HDZ sa Novalićem i Miličević odabrali fotelje umjesto dobrobit čitave FBiH".

"Ćudić je ranije ove godine inicirala izglasavanje nepovjerenja ovoj Vladi, ali za to je nedostajala podrška SBB-a i DF-a. Ćudić kaže kako se nada se da će na narednoj sjednici njene kolege preuzeti odgovornost te ovaj put postupiti mudrije i insistirati na smjeni Novalićeve vlade: 'Pad ove vlade i potencijalna blokada koja bi uslijedila, primorala bi i međunarodnu zajednicu da se konačno i nedvosmisleno opredijeli protiv HDZ-ovog koncepta takozvanog legitimnog predstavljanja, koji kako ne pripada Evropi, tako ne pripada ni Bosni i Hercegovini. Ova kriza može biti prilika za višestruku deblokadu kada bi SDA, zajedno sa DF-om i SBB-om, imala neophodnu političku odgovornost koja seže dalje od vlastitih interesa'", navodi se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)