Čubrilović: Za prvi najavljeni referendum u RS-u treba ispoštovati proceduru

Radiosarajevo.ba
Čubrilović: Za prvi najavljeni referendum u RS-u treba ispoštovati proceduru

U Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS) nije upućen zahtjev za usvajanje odluke na kojoj bi građani odlučivali na referendumu da li podržavaju 9. januar kao Dan RS-a, potvrdio je danas predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović.

Kazao je da nije obaviješten da li će toj skupštinskoj odluci prethoditi sastanak srpskih zvaničnika.

Čubrilović je rekao da se i za prvi najavljeni referendum u RS-u, o radu Suda i Tužilaštva BiH, treba ispoštovati predviđena precedura, odnosno objaviti odluka Ustavnog suda RS-a o Službenom glasniku RS-a da bi Narodna skupština RS-a mogla da objavi i svoju odluku o tom referendumu.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik prije dva dana je ustvrdio da će u narednim sedmicama Narodna skupština odlučivati o referendumu u RS-u na kojem bi se građani izjašnjavali da li podržavaju 9. januar kao Dan RS-a te naveo da očekuje jedinstvo vlasti i opozicije o tom pitanju, kao što je i potvrđeno u zajedničkoj izjavi.

Dodik je rekao da su neusvajanjem zakona o Ustavnom sudu BiH ispunjeni svi politički uvjeti ranijeg dogovora da se osigura referendum, te da nema nijednog ustavnog suda koji bi mogao reagirati na referendumsko i narodno izjašnjavanje o tome, a i da ne očekuje reagiranje međunarodne zajednice.

"Dogovorili smo se da se, ukoliko ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH, ide na referendum s pitanjem 'Da li podržavate da 9. januar bude Dan Republike Srpske?' Nema nijednog razloga da bilo ko sada povlači saglasnost jer se ključna stvar koju smo tražili, a to je zakon o Ustavnom sudu BiH, nije desila", naveo je ranije Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije