CSS: Ostvarene najave iz RS-a da će blokirati NATO put BiH

2
Radiosarajevo.ba
CSS: Ostvarene najave iz RS-a da će blokirati NATO put BiH
FOTO: Fena / Denis Hadžović

Centar za sigurnosne studije (SCC) iz Sarajeva saopćio je danas da se već duže od pet mjeseci na sjednicama Vijeća ministara BiH nije se našla niti jedna tačka dnevnog reda vezana za saradnju BiH s NATO-om, čime se, kako su upozorili, ostvaruju najave predstavnika iz RS-a, iz avgusta 2023. godine, "da će obustaviti sve aktivnosti saradnje s NATO-om".

"Svi pokušaji Komisije BiH za saradnju s NATO-om, čiji rad koordinira Ministarstvo vanjskih poslova BiH, da u dnevni red sjednice uvrsti materijale vezane za predmetnu saradnju ostali su bezuspješni. Ni benigni prijedlog izmjene imena članova Komisije nije dobio saglasnost Kolegija VM za uvrštavanje na red sjednice, baš kao ni višestruki pokušaji uvrštavanja materijala pod nazovom Informacija o preporukama NATO-a po dokumentu 'Informacija o realizaciji aktivnosti iz Programa reformi BiH 2021 i Programa reformi Bosne i Hercegovine 2022'", navodi se u saopćenju Centra za sigurnosne studije kojeg potpisuje Denis Hadžović, predsjednik Centra.

Centar za sigurnosne studije smatra da jedino članstvo u Alijansi svim građanima BiH može pružiti adekvatne sigurnosne garancije i preduprijediti svakodnevne dileme da li se naši najbliži susjedi naoružavaju zarad odbrambenih ili ofanzivnih ciljeva.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

"Također, unutrašnje podrivanje i svakodnevni napadi na ustavno-pravni poredak i ratna retorika, koja se postepeno, ali sve glasnije spominje u javnom diskursu, samo su neki od pokazatelja neohodnosti ubrzanja puta BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u", navodi se dalje.

Također, CSS upozorava da čudi indolentnost vladajuće strukture iz Federacije, oličene u partnerima iz Trojke i HDZ-a BiH, da dopuštaju svojim partnerima iz vlasti tolike ustupke nauštrb interesa i opravdano zabrinutih građana.

"Prepuštanje borbe na polju unapređenja saradnje s NATO-om samo ministru odbrane Zukanu Helezu, koji se ponekad donkihotski bori za podršku i unutar sopstvene stranke, zaista je obeshrabrujući i nedržavnički pristup koalicionih partnera. Fokusiranje na dobijanje pregovaračkog statusa s EU je zaista pozitivan i opravdan pristup, ali odricanje od strateških ciljeva, koji su vjerovatno u ovom trenutku značajniji za sigurnost i opstojnost BiH, ne mogu i ne smiju biti zapostavljeni niti predmetom bilo kakve političke trgovine ma koliko to izgledalo primaljivo. Onaj, koji se ne uči na svojim greškama iz prošlosti, osuđen je na propast", zaključuju iz CSS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije