Crveni križ FBiH u 2012. godini podijelio milion obroka

Radiosarajevo.ba
Crveni križ FBiH u 2012. godini podijelio milion obroka


Crveni križ Federacije BiH osigurao je u prošloj godini humanitarnu pomoć za 34.262 građana, podijelio više od milion obroka u svojim kuhinjama, a u vrijeme prirodnih nesreća 246.765 obroka.

Na Skupšini CKFBiH danas u Sarajevu naglašeno je da su značajni rezultati ostvareni i u oblasti pripreme na prirodne i druge nesreće. Ne manje značajni rezultati postignuti su u oblasti darivanja krvi, gdje je zabilježeno 25.203 darivatelja krvi, a prikupljeno je 21.473 doza krvi.

Zastupnici su se osvrnuli na funkcioniranje CKFBiH u složenim socio-ekonomskim i političkim prilikama u BiH i ograničenim mogućnostima za pružanje pomoći i usluga velikom broju siromašnih i ranjivih skupina građana te izrazili zabrinutost odnosom pojedinih organa vlasti. Oni, kako je rečeno, zanemaruju obaveze finansiranja djelatnosti CKFBiH, čime indirektno utječu na pogoršanje socijalnog položaja građana.

"Ogromno je kašnjenje i  u vezi s transferom odobrenih sredstava sjedištu Crvenog križa Federacije BiH od Vlade Federacije, što do sada nije bio slučaj - kazao je Branko Leko", predsjednik CKFBiH.

Skupština CKFBiH usvojila je Finansijski izvještaj za 2012. godinu koji je prezentirao predsjednik Nadzornog odbora Filip Šarić.

Predstavnik delegacije Međunarodne federacije društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u BiH Michel Sanchez na današnjem je skupu pohvalio dosadašnji rad CKFBiH te rekao da "je situacija u CK kompleksna, jer se  može protumačiti kao da u BiH postoji nekoliko ogranaka CK, što šteti njihovom imidžu".

Prema statističkim podacima CKBiH broji 52.760 članova, od čega je 122-oje uposlenih u Stručnoj službi CKFBiH i 10.814 volontera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije