Crnadak: Većina na nivou države formira se od tačke do tačke dnevnog reda

Amil Dučić
Crnadak: Većina na nivou države formira se od tačke do tačke dnevnog reda
EPA / Igor Crnadak
Ministar za vanjske poslove BiH i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izjavio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba da se većina na državnom nivou vlasti formira "od tačke do tačke dnevnog reda."

"Smatram da ne postoji jedna čvrsta stabilna većina u Parlamentu BiH. Ali treba isto tako reći da ne postoji nikakva druga većina. Mi imamo ovo što imamo. Ja sam uvjeren da ćemo u ovom ambijentu nastaviti raditi. Međutim, mislim da ovi koji prave od toga veliku famu zapravo to rade uglavnom iz stranačkih interesa. PDP i Savez za promjene su koncentrirani na poslove koje vodimo i ne bavimo se nikakvim dodatnim kombinatorikama“, rekao nam je Crnadak.

On je dodao da je stvar jednostavna, kazavši "mi radimo dok se ne formira nova većina, ali ako već postoji struktura koja radi, onda bi ona trebala dobiti podršku“.

Upitan da li će opozicija u RS istrajati u zahtjevu za smjenu Vlade RS-a, Crnadak je rekao da je Savez za promjene napravio jedan sadržajan materijal o tome zašto smatraju da aktuelna Vlada RS-a nije ispunila očekivanja i zašto treba otići.

"Ako ne bude za to većine, naša borba se nastavlja. S druge strane imamo jednu ekipu koja je veoma spremna i uspješno "kupuje" sebi podršku od slučaja do slučaja, međutim to ne može predugo trajati. Vidjet ćemo kako će ova konkretna inicijativa završiti. Ali definitivno ova Vlada je bukvalno unesrećila narod u RS-u sa svojom promašenom ekonomskom politikom, i s ogromnom korupcijom“, naglasio je Crnadak.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba, Crnadak je na prošlosedmičnom sastanku u Budvi sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja Hoytom Brianom Yeem o političkoj situaciji u BIH i regionu kao i odnosima BiH i Sjedinjenih Američkih Država, ocijenio veoma značajnim.

On je naglasio da je na sastanku s ovim visokim zvaničnikom SAD-a razgovarano  i o nestabilnosti u regionu, ali i  činjenici da su za Bosnu i Hercegovinu integracija u EU i provođenje reformi, najbolji put za trajnu stabilnost.

Istovremeno, Crnadak je najavio da će se u petak na Ministarskoj konferenciji Vijeća Europe koja će biti održana na Kipru sastati s ministrom za vanjske poslove Rusije Sergejom Lavrovom, te s nizom europskih ministara. Već za narednu sedmicu najavio je održavanje sastanka ministara zemalja zapadnog Balkana u Italiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije