Crnadak u Trstu naglasio opredijeljenost BiH jačanju regionalne saradnje

Fena
Crnadak u Trstu naglasio opredijeljenost BiH jačanju regionalne saradnje
Na sastanku ministara vanjskih poslova u okviru Samita o zapadnom Balkanu u Trstu, na kojem je sudjelovao i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, razgovarano je o zajedničkim sigurnosnim izazovima u regionu, političkoj suradnji i dijalogu.

Ministar Crnadak je u obraćanju napomenuo da provođenje Reformske agende, efikasno funkcioniranje Mehanizma koordinacije, te nastavak implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaju u vrhu prioriteta Bosne i Hercegovine kao važni elementi procesa europskih integracija BiH.

Tokom obraćanja Crnadak je istaknuo opredijeljenost BiH daljnjem jačanju regionalne suradnje, unapređenju dobrosusjedskih odnosa i opredijeljenost za sudjelovanje u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6).

Informirao je sudionike Samita da će BiH u septembru biti domaćin sastanka ministara vanjskih poslova WB6 s ciljem brže implementacije zaključaka Samita održanog u Trstu.

Na marginama Samita ministar Crnadak sastat će se, na bilateralnom sastanku, sa saveznim ministrom za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom s kojim će razgovarati o Berlinskom procesu, nastavku suradnje država WB6 kao i iskustvima i dostignućima predsjedavanja Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS), saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije