Crnadak: Važno je da RS i FBiH budu poštovane u procesu europskih integracija

Anadolija
Crnadak: Važno je da RS i FBiH budu poštovane u procesu europskih integracija
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak, učestvuje na 13. konferenciji europskih regiona i gradova koja se održava u Salzburgu u Austriji.

Pred početak 13. konferencije europskih regiona i gradova, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine se sastao s komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom i s drugim ministrima iz regiona Zapadnog Balkana zaduženim za europske integracije.

Sastanku je prisustvovao i Franz Schausberger, predsjednik Instituta regiona Europe, a glavna tema razgovora je bila uloga regionalnih, gradskih i lokalnih vlasti u procesu europskih integracija.

Crnadak je naglasio poseban značaj ove teme za Bosnu i Hercegovinu, zbog ogromne uloge i značajnih nadležnosti koje prema Dejtonskom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine imaju Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine, kao dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Kao predstavnik Republike Srpske u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Crnadak je istaknuo da je za sve ljude u Republici Srpskoj važno da ona bude prihvaćena i uvažena sa svim svojim ustavnim nadležnostima i ulogom u procesu odlučivanja unutar Bosne i Hercegovine.

"Posebno je važno da Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine budu vidljive i poštovane u procesu evropskih integracija, s posebnim naglaskom na uspješno funkcionisanje mehanizma koordinacije", rekao je Crnadak tokom svog obraćanja.

Ministar vanjskih poslova BiH je pozdravio rad Komiteta regiona, koji je institucija Europske unije, zbog značajne uloge regiona i nižih nivoa vlasti u rješavanju svakodnevnih problema građana. 

U nastavku konferencije, Crnadak će učestvovati na panelu Sljedeća generacija novih zemalja članica Evropske unije te će imati bilateralni susret sa zamjenikom premijera Republike Makedonije za europska pitanja Bujarom Osmanijem, najavljeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije