Crnadak odgovorio Dodiku: Pokušaji SNSD-a da preuzme zasluge su smiješni

Radiosarajevo.ba
Crnadak odgovorio Dodiku: Pokušaji SNSD-a da preuzme zasluge su smiješni
Povodom izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika o pitanju klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, oglasio se i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

„Pokušaji Milorada Dodika i SNSD-a da preuzmu zasluge za rješavanje pitanja ruskog klirinškog duga postali su smiješni, jer ih dvije nepobitne činjenice demantuju. Prva činjenica kaže da je ovaj Savjet ministara BiH vodio pregovore i potpisao sporazum sa ruskom stranom, nakon čega je novac u ukupnom iznosu nedavno uplaćen na račun Centralne banke BiH", kaže Crnadak.

Druga činjenica, dodaje on, kaže da tokom prethodna dva mandata, od 2006. do 2015. godine,  kada je potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić bio predsjedavajući, odnosno zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nije bilo nikakvog sporazuma sa Ruskom Federacijom i nije bilo rješenja ovog pitanja.

"Iz ove dvije činjenice je jasno da će rješavanje klirinškog duga Rusije ostati zabilježeno kao jedan od uspjeha ovog Savjeta ministara BiH, u kojem učestvuju PDP i Savez za promjene, bez obzira na svu mržnju koju prema srpskim predstavnicima u Sarajevu svakodnevno pokazuje Milorad Dodik", ističe Crnadak.

 Iskazao je zahvalnost Ruskoj Federaciji što je cjelokupan dug prema BiH isplatila u gotovom novcu, "što je jedinstven slučaj, a za postizanje ovog sporazuma lično sam se, i u ime BiH i u ime Republike Srpske koju predstavljam u Savjetu ministara BiH, zahvalio ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu prilikom našeg zvaničnog susreta u maju ove godine.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije