Crnadak o imenovanju Palmera: Jako važan potez za Balkan

Fena
Crnadak o imenovanju Palmera: Jako važan potez za Balkan
Foto: MVP BiH / Crnadak i Palmer

Ponovno uvođenje funkcije specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan je pokazatelj da Washington želi da ubrza rješavanje najvažnijih otvorenih pitanja u regionu, ocijenio je za ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Na tu funkciju imenovan je Matthew Palmer.

Mathew Palmer specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan

Crnadak ističe da će glavni Palmerov zadatak biti dijalog Beograda i Prištine, odnosno problem Kosova, ali će, kaže, sigurno biti aktivan i u ostalim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

„Palmer dobro poznaje prilike u ovom dijelu Evrope, govori srpski jezik, ima i jake porodične veze s regionom i nadam se da će biti uspješan na novom poslu“, rekao je Crnadak.

Kao predstavnik RS u Vijeću ministara, smatra da je "za nas jačanje Palmerove uloge bitno", jer on, kako je naveo, poštuje Republiku Srpsku i dejtonsku strukturu, kao i potrebu da se u BiH stvari rješavaju isključivo kompromisom.

Iz States Departmenta je objavljeno da će Palmer, koji je na poziciji zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD u birou za Evropu i Evroaziju, imati i zadatak da "predvodi naše napore da ojačamo američku uključenost u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu". 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije