Crnadak: Nisam odbio proslijediti pismo saučešća hrvatske predsjednice

Anadolija
Crnadak: Nisam odbio proslijediti pismo saučešća hrvatske predsjednice
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Igor Crnadak
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak odbacio je kao netačne informacije da je odbio da proslijedi pismo saučešća hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nakon smrti Hatidže Mehmedović. 

Kako je pojašnjeno iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prosljeđivanje sličnih akata na adrese u Bosni i Hercegovini je u isključivoj nadležnosti Sektora za bilateralne odnose Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kako je naglašeno, niti učestvuje u ovim procedurama, niti je u navedenom periodu bio u Bosni i Hercegovini, te je za pomenuti slučaj saznao iz medija.

"Do nesporazuma u komunikaciji između službenika Sektora za bilateralne odnose i predstavnika Ambasade Republike Hrvatske povodom ovog slučaja došlo je zbog stručnog mišljenja Sektora da u ovakvim slučajevima korespondencija treba da se vrši direktno prema naznačenom adresatu od ambasade Republike Hrvatske.

Nakon što je upoznat sa cijelim slučajem, ministar Crnadak je izdao instrukciju na osnovu koje će Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine danas notom odgovoriti ambasadi Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, u kojoj će biti navedeno da je kopija pisma predsjednika Republike Hrvatske proslijeđena na adresu primaoca, uz obrazloženje detalja pomenutog nesporazuma i predočavanje stručnog mišljenja nadležnog Sektora po ovom pitanju", naglašeno je iz MVP-a BiH. 

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, istaknuto je, je u više navrata izražavao poštovanje prema svim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, bez obzira kojem narodu pripadaju i najoštrije odbacuje sve optužbe koje su povodom ovog slučaja iznesene na njegov račun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije