Crnadak: "Ima li iko da misli da vrh SNSD, RS i sam Dodik nisu znali da Schmidt dolazi?"

1
Radiosarajevo.ba
Crnadak: "Ima li iko da misli da vrh SNSD, RS i sam Dodik nisu znali da Schmidt dolazi?"
Foto: PDP / Igor Crnadak

Potpredsjednik PDP-a Igor Crndak održao je danas press konferenciju na kojoj je govorio o visokom predstavniku Christianu Schmidtu i predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku.

"Od momenta kada je Schmidt imenovan u maju 2021. godine, član Predsjedništva, koji je u to vrijeme bio Milorad Dodik, nikada nije uputio zvaničan dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH, niti je usmeno obavijestio ministra da ovaj njemački diplomata ne može dobiti diplomatsku iskaznicu i da mu se ona ne smije izdati" kazao je Crnadak koji se poziva na informacije iz MVP BiH na čijem čelu je bio.

Crnadak kaže da, osim Dodika, to nije uradio ni niko od saradnika tadašnjeg člana Predsjedništva BiH.

Nevrijeme koje Bosna i Hercegovina ne pamti: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji "monsun"

Nevrijeme koje Bosna i Hercegovina ne pamti: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji "monsun"

"To je bilo vrijeme kada se završavala pandemija virusa korona i nije se ni moglo očekivati tada da Dodikovi savjetnici reaguju, jer je glavni međunarodni savjetnik u to vrijeme bio zauzet brojanjem para od zarade koja je nastala tako što je porodična firma te osobe prodala medicinsku opremu i respiratore RS za desetine miliona КM. Dakle, imali su preča posla", rekao je Crnadak.

Podsjetio je da je član Predsjedništva dio institucije koja vodi vanjsku politiku.

"Dalje, prema našim informacijama, ni Zoran Tegeltija, koji je tada bio predsjedavajući Vijeća ministara, nije uputio nikakav zvaničan dopis MVP, niti ih je usmeno obavijestio da se Schmidtu ne smije izdati diplomatska iskaznica. Takođe, niti član Predsjedništva, niti predsjedavajući Vijeća ministara nisu nikada na sjednicama institucija u kojima su se nalazili ovo pitanje stavili na dnevni red", rekao je Crnadak.

Ministar MUP-a RS: "Schmidt je upozoren da postoji opasnost po njegovu sigurnost"

Ministar MUP-a RS: "Schmidt je upozoren da postoji opasnost po njegovu sigurnost"

Ističe da se iz ovoga zaključuje da se radi o velikom propustu 'srpskih' kadrova i da ni SNSD, ni njihov predsjednik nisu ništa uradili da na bilo koji način otežaju ili zakomplikuju djelovanje Christiana Schmidta, osim što su davali izjave.

"Izjava nema veliko značenje, a pogotovo ako izjavljuju jedno, a rade drugo. Schmidt radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega", poručio je Crnadak.

Pozvao je SNSD, kao najodgovorniju stranku u entitetu RS da se oglasi oko tri teške i sramotne stvari koje su se desile u svega nekoliko dana.

Christian Schmidt otišao u Banju Luku: OHR objavio s kim se susreo

Christian Schmidt otišao u Banju Luku: OHR objavio s kim se susreo

"Imamo povlačenje pištolja na ulici, kao u kaubojskim filmovima, od strane Dodikovog savjetnika. Samo dan prije toga desilo se prostačko vrijeđanje novinara od strane načelnika Šipova, visokog funkcionera SNSD. I imamo još uvijek nerazjašnjenu dilemu famoznog Кike i kako je i na koji način taj čovjek mogao da boravi sam u kabinetu predsjednika RS i snimi video koji je izazvao zgražavanje, pa i bijes naroda. SNSD treba da se oko svega toga oglasi. Zašto ćute?", pita Crnadak.

Na pitanje novinara kako komentariše Schmidtov boravak u Banjoj Luci, Crnadak je rekao da je to dio dogovora sa Dodikom.

"Ima li iko da zaista misli da vrh SNSD, RS i sam Dodik nisu znali da on dolazi? Ponavljam, sve je dogovoreno", izričit je Crnadak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije