Crna lista / Žrtve koronavirusa: Evo na kojem mjestu je Bosna i Hercegovini po smrtnosti

17. 04. 2020. u 18:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 24

Najveću stopu smrtnosti od posljedica koronavirusa, prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins", u regionu bilježi Rumunija sa 5,1 posto stopom smrtnosti.

Slijedi Albanija sa 5, Slovenija i Bugarska sa po 4,8; Sjeverna Makedonija sa 4,3; Bosna i Hercegovina sa 3,7 i Hrvatska sa 2 posto, prenose agencije. U Srbiji je stopa smrtnosti od korona virusa 1,93 posto. Najnižu stopu smrtnosti u region ima Crna Gora - 1,3 posto.

Stopa smrtnosti se, inače, smatra jedinim relevantnim uporedivim podatkom kad je riječ o epidemiji virusa covid, jer se broj zaraženih u zemljama dobija na osnovu različitih podataka, koji daju drugačiji rezultat.

Stopa srmtnosti je, prema riječima dr Predraga Kona, i jedini pouzdan pokazatelj za poređenje situacije sa epidemijom, dok podaci o broju zaraženih nisu uvijek uporedivi, jer se koriste različiti podaci, pa se dobijaju i različiti ukupni rezultati, a različita je i metodologija testiranja.

Jedino što, prema njegovim riječima, može da se upoređuje je broj umrlih na 100.000 stanovnika, to jest mortalitet, a sve ostalo je neuporedivo, jer se neprekidno mijenja.

Tako se, na primjer, Sjedinjene Američke Države sa više od 660.000 slučajeva koronavirusa  i oko 33.000 preminulih nalaze se na prvom mjestu crne liste u svijetu, ali je stopa smrtnosti u Americi od 4,9 odsto ipak značajno niža od one koju bilježi Belgija, koja je juče sa 14 odsto smrtnosti postala vodeća po tom statičkom parametru.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA