Crna Gora - BiH: Primjerni diplomatski odnosi

Radiosarajevo.ba
Crna Gora - BiH: Primjerni diplomatski odnosi

Foto: Podgorica

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH u zvaničnoj uzvratnoj posjeti Republici Crnoj Gori, tokom koje se danas sastao sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, te ministrom vanjskih poslova Crne Gore Milanom Roćenom.

Tokom razgovora razmijenjene su informacije o unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH i Crnoj Gori, kao i o vanjskopolitičkim prioritetima dviju zemalja.

Razmotreni su bilateralni odnosi dviju država, te stavovi i mišljenja o perspektivama za njihovo daljnje unapređenje. Razmijenjena su i mišljenja o stanju u regionu, sa posebnim akcentom na međusobnu saradnju, saradnju u oblasti evroatlantskih integracija, te mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje.

Tokom sastanka sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem ocijenjeno je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Crne Gore izvrsni, te da između dviju država nema otvorenih pitanja.

Predsjednik Vujanović je posebno istakao značaj Sporazuma o granici između BiH i Crne Gore, koji bi bio prvi sporazum takve vrste potpisan između država bivše Jugoslavije. Ministar Alkalaj se složio sa značajem ovog Sporazuma, te izrazio očekivanje da će isti biti potpisan u narednih mjesec dana.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izrazio je zadovoljstvo odnosima dviju zemalja, istakavši da su oni svakako za primjer drugima, te informirao ministra Alkalaja da je tokom razgovora prilikom posjete Sjedinjenim Američkim Državama bio impresioniran upućenošću i zainteresiranošću američke administracije za BiH. Naglasio je da je u Vašingtonu usaglašen stav da ništa ne može dovesti u pitanje opstojnost i cjelovitost BiH.

Tokom sastanka velika pažnja je posvećena i pitanju ekonomske saradnje, te je zajednički konstatirano da je izvrsne političke odnose potrebno iskoristiti i za unapređenje ekonomske saradnje. U tom smislu, ministar Alkalaj je, između ostalog, predložio održavanje 2. ekonomskog foruma privrednika BiH i Crne Gore u Sarajevu s ciljem intenziviranja kontakata privrednika i unapređenja ekonomske saradnje dviju država.

Krivokapić: Strateški interes Crne Gore je stabilna BiH


Tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Krivokapićem konstatirano je da je parlamentarna saradnja dviju država veoma dobra, te da je potrebno da se i dalje unapređuje. Predsjednik Skupštine Krivokapić se posebno interesirao za prilike u BiH, istakavši da je strateški cilj Crne Gore da BiH bude stabilna i dobro uređena država, što je mjera uspjeha cijelog regiona. Također je istakao da se države na ovim prostorima trebaju oslanjati jedne na druge i međusobno pomagati, te da su u tom smislu za Crnu Goru odnosi sa BiH veoma važni.

Ministar Roćen je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je posjeta ministra Alkalaja Crnoj Gori prva posjeta nekog ministra vanjskih poslova država regiona u ovoj godini. Izrazio je posebno zadovoljstvo odnosima BiH i Crne Gore, te saradnjom dvaju ministarstava vanjskih poslova.

Zajednički je ocijenjeno da nema gotovo nijednog sektora, nijedne oblasti u kojoj nije napravljen pomak u međusobnoj saradnji. Posebno je naglašen obostrani značaj potpisivanja Sporazuma o granici između BiH i Crne Gore, a koji je u fazi konačnog usaglašavanja.

Konstatirajući da BiH i Crna Gora imaju identične vanjskopolitičke ciljeve, dogovorena je daljnja saradnja u oblasti evroatlantskih integracija u smislu razmjene iskustava i međusobne podrške.

Ministar Alkalaj je iskoristio priliku te čestitao Crnoj Gori na pozitivnom odgovoru NATO-a na zahtjev za Akcioni plan za članstvo u NATO-u, te bezviznom režimu sa zemljama Šengena.

Tokom sastanka, delegacija Bosne i Hercegovine je predstavila i prijedlog o saradnji u oblasti konzularne zaštite, odnosno o pružanju konzularne pomoći građanima Crne Gore u zemljama u kojima Crna Gora nema diplomatsko-konzularna predstavništva, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije