COVID u Federaciji: 61 novozaraženo, jedno umrlo; objavljene preporuke za građane

0
Radiosarajevo.ba
COVID u Federaciji: 61 novozaraženo, jedno umrlo; objavljene preporuke za građane
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije bolnica u BiH)

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 72 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 714 uzoraka, od čega je 61 pozitivan na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Livanjskom.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 1.280.513 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 251.617 osoba.

U protekla 72h, u Federaciji BiH prijavljen je jedan smrtni ishod u Zapadnohercegovačkom kantonu, dok je jedan smrtni ishod prijavljen retroaktivno.

Od jučer registrirana 33 nova slučaja COVID-a u Federaciji

Od jučer registrirana 33 nova slučaja COVID-a u Federaciji

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 8.886.

Preporuke

Stanovništvu na području Federacije BiH se preporučuje vakcinacija protiv COVID-19, provjetravanje zatvorenih prostorija, pranje ruku, prekrivanje nosa i usta pri kašljanju i kihanju, te nošenje maski u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veći broj osoba.

Osobama starije životne dobi, posebno onima s hroničnim bolestima, preporučuje se nošenje maski u javnom prevozu i u drugim zatvorenim prostorijama s većim brojem ljudi, kao i pridržavanje osnovnih higijensko-epidemioloških mjera.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: curenje nosa, bol u grlu, povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva, da ostanu kući te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili dalje upute.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije