COVID situacija u Kantonu Sarajevo i danas loša: Ovo su novi podaci

0
Radiosarajevo.ba
COVID situacija u Kantonu Sarajevo i danas loša: Ovo su novi podaci
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Građani ispred Vrazove

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 616 (595 jučer) novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 1.907 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 415 osoba.

Tri pacijenta su preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 165 pacijenata, od kojih je 141 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 76,97 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 106 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 59. Na respiratoru je osam osoba, a isti broj osoba koristi neinvazivnu ventilaciju, kao i kiseoničku potporu disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 3.727 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 5.482 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 76.349 osoba zaraženih koronavirusom, a njih 70.935 je izliječeno.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 524, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 871", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 677 pacijenata, od kojih su četiri transportovane na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 1.865 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 1.092 poziva, a obavljena su i 425 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo vakcinisano je 1.407 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije