Sarajevo: Od jučer umrlo 16 pacijenata, Ministarstvo poslalo apel građanima

1
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Od jučer umrlo 16 pacijenata, Ministarstvo poslalo apel građanima
Foto: Opća bolnica Sarajevo / COVID odjel

Analizom 2.228 uzoraka (jučer bilo 1.412, dan prije 1.524), u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 707 novih slučajeva zaraze koronavirusom tokom jučerašnjeg dana (u jučerašnjem izvještaju bilo 496, dan prije 568).

U istom periodu od infekcije ovim virusom oporavilo se 647 naših sugrađana (jučer u biltenu bilo 543, dan prije 502).

Od pomenutog broja novozaraženih, njih 446 (63,08 posto) pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama.

Nažalost, jučer je preminulo 16 pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom (jučer i prekjučer umrlo po 15 osoba, a u nedjelju 25).

Na bolničkom liječenju nalazi se 749 osoba (jučer bilo 735), i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 549, a u Općoj bolnici Prim. dr Abdulah Nakaš 200 osoba. Pomoć respiratora koristi 21 pacijent, dok kiseoničku potporu koristi 69 pacijenata. Sa bolničkog liječenja jučer je otpušteno 60 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 5.576 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih osoba je 674, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 1.121. U samoizolaciji se nalazi 7.319 osoba.

“U uslovima značajnog i brzog širenja SARS-CoV-2 virusa u Kantonu Sarajevu, kao i cijeloj BiH i zemljama regiona, a u cilju zaustavljanja zaraze, neophodno je strogo poštovati mjere lične zaštite – pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do dva metra, kao i higijenu ruku.

Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Kretanje svesti na manju mjeru.

Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe”, poručuju iz Ministarstva zdravstva KS i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije