Čović: Izgradnja Pelješkog mosta je interes BiH i trebamo ga štititi

A. B.
Čović: Izgradnja Pelješkog mosta je interes BiH i trebamo ga štititi
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o procedurama kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona i odgovorima BiH na Upitnik Europske komisije (EK).

Čović je uoči posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kazao da je pravi preduvjet za kandidatski status BiH u Europsku uniju bilo dostavljanje odgovora na Upitnik EK, ali da je naša zemlja do sada učinila sve što je prethodno obećala.

"Kada je riječ o Upitniku EK još uvijek imamo određena neriješena pitanja i u tome moramo biti ažurni. Drugo pitanje, odnosno neriješni problem BiH je MAP, a ja sam zatražio od veleposlanice SAD-a da imamo MAP i mislimo da će to biti u što skorije vrijeme. Jednostavno moramo otvoriti naša vrata kroz MAP", rekao je Čović.

draganovic_EPA (5).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Dodao je kako je treća tema Izborni zakon i da je jedan dio toga već završen. Kazao je kako će u oktobru biti otvoreno pitanje Izbornog zakona i vjeruje da će to pitanje biti riješeno kroz sjednice Doma naroda. Jednostavno trebamo ispoštovati načela Ustavnog suda", kategoričan je bio Čović,

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se dotaknuo i teme izgradnje Pelješkog mosta te je kazao kako je on trebao biti izgrađen prije nekoliko godina.

draganovic_EPA (4).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Tada nije bilo problema u vezi s tim. Samo desetak dana nakon sastanka Hrvatske s našim zvaničnicima su počeli problemi u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, a ništa se tada nije govorilo na razgovorima. Pelješki most je interes BiH i mi ga trebamo štititi zbog naših stavova i interesa. Trebamo to zagovarati i istrajati do kraja. Neko bi kroz taj projekt želio riješiti druga zakačena pitanja, a to nije uredu. Nemamo zajednički stav tročlanog Predsjedništva u vezi s tim i naš stav će malo potrajati", izjavio je Dragan Čović.

Na pitanje kako komentira izjave Hrvatske o terorističkim aktima u BiH, Čović je kazao da će čim se vrati sa službenog puta od svih policijskih agencija i službi koje imaju zadatak brinuti o građanima BiH, tražiti da dostave Predsjedništvu BiH stanje o stvarnim činjenicama jer je to, kako je kazao, njihov zadatak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije