Čović se sastao s Plenkovićem: Saradnja Hrvatske i BiH garant dobre budućnosti

Radiosarajevo.ba
Čović se sastao s Plenkovićem: Saradnja Hrvatske i BiH garant dobre budućnosti
Foto: Bljesak.info / Čović s Plenkovićem tokom sajma u Mostaru
U utorak je u Mostaru otvoren 21. Međunarodni sajam privrede, a tim povodom održan je i sastanak hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Njih dvojica su razgovarali posebno o odnosima dvije zemlje, te se Čović ovom prilikom zahvalio Hrvatskoj što pomaže na euroatlantskom putu Bosni i Hercegovini.

"Hrvatska je jedna od zemalja partnera BiH i vjerujem da je ovo šansa kako bismo mogli napraviti još bolje ekonomsko povezivanje. Razmjena od preko dvije milijarde eura dovoljan je motiv da se još bolje povežemo", kazao je Čović.

Dodao je i kako je s Plenkovićem razgovarao o jednoj od gorućih tema unutrašnje bh. politike, odnosno o izmjeni Izbornog zakona, gdje je još jednom istaknuta važnost "hrvatskog faktora u "BiH".

"Uvjeren sam da ovim što radimo održavamo BiH cjelovitom državom, domovinom hrvatskog naroda i mislim da smo ključni čimbenik opstojnosti ovakve BiH", kazao je Čović.

Također, pojasnio je i konfuznu situaciju u vezi sa sinoćnjom večerom kojoj su prisustvovali lideri iz regije, ali ne i ostali članovi Predsjedništva BiH ili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

"Kada je riječ o sinoćnjoj večeri, s obzirom na to da je gospodin Ivanić van zemlje, procijenio sam da je bolje da budem sam nego da imamo krnje Predsjedništvo. Gospodin Zvizdić je pozvan na večeru i on je to otkazao. Imam osjećaj da s te strane nam se želi poslati jedna jasna poruka. I prošle sedmice kada su razgovarali o Izbornom zakonu i SDP, DF, SBB i SDA, kao bošnjačke stranke, slali su usaglašen stav oko Izbornog zakona koji je potpuno neprihvatljiv, a i danas. To je dio ambijenta koji je već zahvatila ova predizborna aktivnost i ne treba se čuditi", zaključio je Čović.

S druge strane, Plenković je u svom obraćanju bio posebno umjeren, te se zahvalio Čoviću na gostoprimstvu, istaknuvši kako će otvaranje gospodarske komore Hrvatske u Mostaru dodatno unaprijediti odnose dvije države.

"Smatram da je ovo okupljanje lidera koje Dragan tradicionalno organizira vrlo bitno. Hrvatska je tu da pomogne u ubrzavanju ritma kako bi BiH i druge zemlje regiona što prije postale članice EU. Hrvatska ne sam deklarativno, nego i operativno pokazuje koliko želi pomoći BiH i pomoći ravnopravnom položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda. Tu smo i kao prijatelji, i kao susjed, i kao saveznik. Pomoći ćemo uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta i ustrojstva", poručio je hrvatski premijer.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije